Naslovnica Svijet 7 stvari koje možda ne znate o Šerpama

7 stvari koje možda ne znate o Šerpama

Gorštaci

Njihovo ime povezujemo s nosačima koji s iscrpljujućim teretom stižu do baznih logora na planinama, s vodičima koji prate komercijalne ekspedicije do najviših planina na Zemlji. O njima smo pisali u siječnju kada je njih 9 (zajedno s Nirmalom Purjom koji ima podrijetlo Gurkha) prvi put zimi stiglo na vrh K2. Govorimo o Šerpama, etničkoj skupini koja naseljava planine Nepala.

1. Ime Šerpa

Ime Šerpa znači “ljudi s Istoka” i ime je koje su si dali kako bi se razlikovali od ostalih nepalskih populacija podrijetlom iz Tibeta, a koje su Nepalci zvali “Buthia”, što ima pogrdno značenje.

Umjesto toga, osobno ime u trenutku rođenja daje Lama, budistički duhovni vođa. Ime se dobiva na osnovu dana i vremena rođenja. Na nekim mjestima, poput Namche Bazara, uobičajeno je da lokalno stanovništvo nosi imena dana u tjednu (Nima: nedjelja; Dawa: ponedjeljak; Mingma: utorak; Lakpa: srijeda; Phurbu: četvrtak: Pasang: petak; Pemba : Subota).

2. Jezik s višestrukim utjecajima

Jezik kojim ovaj narod govori je mješavina između tibetanskog i različitih lokalnih jezika, uključujući nepalski. Tibetanski se obično koristi za pisanje.

3. Prilagodba na veliku nadmorsku visinu

Šerpe imaju fiziološke osobine zajedničke andskim narodima. Visok kapacitet pluća, odsutnost hiperventilacije i velika koncentracija hemoglobina. To su značajke koje omogućavaju ljudima da se lako prilagode životu iznad 3000 metara.

4. Poštovanje prije svega

Kamen temeljac kulture šerpa je poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstva. To je duboko poštovanje koje se rijetko susreće u drugim kulturama. Čak i kad osoba postane protagonist ponašanja vrlo udaljenog od moralnog i etičkog kodeksa, ta osoba se ne prezire i nije izložena javnom sramoćenju niti se udaljava od zajednice. Ono što je počinjeno smatra se isključivo osobnom stvari.

5. Proslava bez plesa

Svi počinjeni grijesi iskupljeni su u jedinoj proslavi šerpa bez plesova, glazbe i boja, Nyugne. Ostale proslave pune su boja, glazbe i plesova.

6. Riječ “vrh” ne postoji

U jeziku šerpa nema riječi za “vrh”. Planine koje okružuju sela u kojima su odrasli nose imena bogova koji ih naseljavaju. Prije dolaska zapadnih ekspedicija, ovaj narod nikada nije ni sanjao da će se popeti na vrhove više od 8000 m. Njihove izvanredne sposobnosti prilagodbe na vrlo velike nadmorske visine koristile su se samo u prijelazima preko šest tisuća metara i dugim šetnjama do najviših sela. Vjeruju da demoni i duhovi planina dominiraju životom, pa što više idete, to više susrećete svetišta (chorten ili stupa).

Chorten (Stupa)

7. Puja

Iz gore objašnjenih razloga, Šerpe nikada ne započinju uspon bez prethodnog izvođenja “Puje”. To je molitva u kojoj mole planinu da ih pusti da prođu.

Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content