Naslovnica Novosti Dvojici Indijaca zabranjeni daljnji usponi u Nepalu zbog lažiranja fotografije sa Mount Everesta

Dvojici Indijaca zabranjeni daljnji usponi u Nepalu zbog lažiranja fotografije sa Mount Everesta

Gorštaci
Obrađena fotografija. Usporedite sa drugom fotografijom koja je kruži internetom

Nakon što je istraga otkrila da su lažirali fotografije i koristili ih za dobivanje certifikata od nepalske vlade, dvojica Indijaca dobili su zabranu uspona na Mount Everest ili bilo koju drugu planinu u Nepalu u trajanju od deset godina.

Kako se broj penjača na Everest svake godine povećava, tako se povećavaju i pokušaji lažiranja uspona. Nepalska vlada svake godine primi više desetaka lažnih dokaza o usponu, jer uspon na Everest vrijedi više od pukog hvalisanja. Na primjer, u Indiji se uručuju nacionalne nagrade i u svom osobnom i profesionalnom životu ubiru bezbroj blagodati, često primajući promaknuća ili druge bonuse. To je jedan od razloga zašto mnogi vjeruju da se broj penjača iz Indije u posljednje vrijeme dramatično povećao. Drugi indijski par, par policajaca, također je lažirao dokaze o usponu na Everest 2016. godine, a nakon što su otkriveni otpušteni su s posla.

Yadav, koji potječe iz indijske države Haryana, odabran je za prestižnu nagradu “Tenzing Norgay Adventure Award” u kolovozu 2020. godine za svoj uspon iz 2016. godine. To je jedna od najviših indijskih državnih nagrada za avanturističke sportove. “Tenzing Norgay Adventure Award” među ostalim pogodnostima, uključuje novčanu nagradu koja iznosi oko 6 700 američkih dolara. Nakon što su se pojavili dokazi o lažiranju, Yadav je ostao bez nagrade.

Članak New York Timesa izvijestio je da Yadav tvrdi kako “ima sve dokaze potrebne da dokaže da je stigao na vrh planine.” dok vodič njegove ekspedicije Naba Kumar Phukon, već dugo niječe da je njegov klijent uspio doći do vrha.

Većini iskusnih planinara Yadavove fotografije čine se očitim krivotvorinama. Nema refleksija na naočalama, zastavice se ne vijore i izgledaju fotošopirano, a maska s kisikom je bez cijevi. Još je zanimljivije to što slika ima zapanjujuće sličnosti s drugom fotografijom koja kruži internetom.

Unatoč povećanju lažiranja dokaza o usponu posljednjih godina i neizmjerne koristi koje uspon na Everest može donijeti pojedincu, nepalska vlada još uvijek ne izriče novčane kazne ili druge kazne pojedincima za koje zaključe da su lažirali dokaze. Najteža kazna ostaje zabrana uspona na planine u Nepalu.

Izvor: rockandice.com

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content