Naslovnica Novosti Norveški penjač pozitivan na COVID-19 u baznom logoru Mount Everest

Norveški penjač pozitivan na COVID-19 u baznom logoru Mount Everest

Gorštaci
Mount Everest

KATHMANDU, Nepal – Norveški penjač postao je prva osoba pozitivna na COVID-19 u baznom logoru Mount Everest, a helikopterom je prebačen u Kathmandu, gdje je hospitaliziran.

Erlend Ness u petak je porukom javio agenciji Associated Press da je 15. travnja bio pozitivan, a da je test u četvrtak bio negativan i da sada boravi kod jedne nepalske obitelji.

Planinski vodič Lukas Furtenbach upozorio je da bi se, ako se ne poduzmu sigurnosne mjere, virus mogao proširiti među stotinama drugih penjača, vodiča i nosača koji su sada u baznom kampu.

Furtenbach, koji vodi tim od 18 penjača na Mount Everest i njegov susjedni vrh Mount Lhotse, rekao je da bi na planini moglo biti više od jednog slučaja jer je Norvežanin nekoliko tjedana živio s ostalim ljudima u baznom logoru.

Bilo koje izbijanje bolesti moglo bi prerano zatvoriti sezonu penjanja i to pred samim dolaskom lijepog vremena u svibnju, rekao je.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content