Naslovnica Savjeti Kako poslati svoju lokaciju mobitelom

Kako poslati svoju lokaciju mobitelom

Aleksandar

Svaki planinar se može naći u situaciji da treba pomoć. No da bi nam spasilačka ekipa mogla pomoći mora na prvo naći. Ponekad je to vrlo jednostavno, nalazimo se na poznatoj stazi, na poznatoj lokaciji te će biti dovoljno spomenuti je u pozivu ili poruci. No ukoliko ni sami nismo sigurni gdje smo vrlo je korisno znati podijeliti svoju lokaciju s drugima. U današnje vrijeme kada gotovo si imamo smartphone mobitele, to je vrlo lako učiniti. U ovom članku ću objasniti kako podijeliti svoju lokaciju na mobitelu s operativnim sustavom Android. 

Prije svega uključite uslugu lokacije u postavkama mobitela. To je najlakše učiniti ako povučete prstom s vrha ekrana prema dolje te provjerite u postavkama da li je ikonica Lokacija uključena. 

Ukoliko nije bila uključena, uključite je te počekajte par minuta da je mobitel pronađe točnu lokaciju. Proces bi mogao trajati dulje ukoliko nemate telefonskog signala i pristupa mobilnom internetu, te ako ste u nekom kanjonu ili okruženi vrlo gustom šumom. Ukoliko je moguće, bez da se dovodite u još opasniju situaciju, probajte naći čistinu. 

Sljedeći korak je pokrenuti ugrađenu aplikaciju Karte (Maps na engleskom).

Vaša lokacija trebala bi biti prikazana na karti kao mali plavi kružić. Ukoliko mobitel još nije točno utvrdio lokaciju sam krug biti će puno veći, prikazujući približni prostor gdje se nalazite. Ako ne vidite plavi kružić koji označava vašu lokaciju odaberite opciju lociranja koja je s donje desne strane ekrana (ikona u obliku mete s križem u pozadini)

Sada imate 2 opcije. Poslati točnu lokaciju označenu plavim kružićem (crvena strelica) ili proizvoljnu lokaciju koju možete postaviti na karti ako prstom pritisnete željenu lokacuju dok se na njoj ne pojavi crveni “pin” (žuta strelica).

U nastavku ćemo prikazati detaljnije postupak slanja stvarne lokacije no vrlo je slično i za slanje proizvoljne lokacije. Pritisnite prstom ikonicu te će se pojaviti izbornik s opcijama. 

Za proizvoljnu lokaciju odaberite opciju Dijeli lokaciju… Za stvarnu lokaciju nakon odabira ikonice pojavit će se nekoliko opcija, od kojih birate Podijelite svoju lokaciju. 

Nakon toga odaberite način slanja lokacije, npr SMS, Viber, e-mail. Poveznica na vašu lokaciju u Google Maps servisu biti će umetnuta u poruku te je možete poslati nekome od svoji kontakata ili spasilačkoj službi. Također postoji opcija dijeljenja lokacije s nekim od kontakata u na određeni period, gdje ta osoba može u tom periodu pratiti lokaciju u stvarnom vremenu, način kretanja itd. No u spasilačkoj situaciji bolje je ne odabrati je zbog štednje baterije, osim ako tako ne zahtjeva  spasilačka ekipa.

Opcije, izgled aplikacija i pozicije ikona mogu se razlikovati ovisno o verziji operativnog sustava Android, proizvođaču mobitela itd. Tako da preporučam da isprobate slanje svoje lokacije nekom od svojih prijatelja prije nekog se zaputite u svoje avanture kako bi se upoznali s načinom slanja na vlastitom uređaju.

Slanjem lokacije možete drastično olakšati posao spasiocima i ubrzati vrijeme spašavanja što može spasiti vaš ili tuđi život. 

Napomena – lokacijske usluge troše bateriju mobilnog uređaja, ukoliko ste uspješno poslali lokaciju ostanite na njoj te ako je potrebno(baterija mobitela je pri kraju) isključite lokacijske usluge, ali napomenite to spasiteljima prilikom slanja lokacije

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content