Naslovnica Novosti Mount Everest: Mario Celinić na putu prema krovu svijeta

Mount Everest: Mario Celinić na putu prema krovu svijeta

Gorštaci

Stipe Božić jedini je Hrvat koji se dva puta popeo na Mt. Everest – 1979. i 1989.godine, a poslije Božića, 2009. godine, popele su se četiri članice ženske alpinističke ekspedicije – sestre Darija i Iris BostjačićEna Vrbek i Milena Šijan. Time je Hrvatska i prva zemlja, iz koje je Everest osvojilo više žena nego muškaraca. 

Ranije ovog mjeseca na ovaj iznimno opasan poduhvat krenuo je i Mario Celinić, te ako se uspije popeti, postati će šesti hrvat kojemu je to uspjelo.

Prema baznom logoru

Nakon baznog logora na 4800m, pa dvije noći u visinskom logoru na 5400m penjali su do drugog visinskog logora na 5900m. Zadnji dan trebali su penjati vrh Lobuche 6145m ali ih je spriječio lagani snijeg od 10cm. U svakom slučaju aklimatizacija je dobro odrađena. Spremni su za bazni kamp Everest.

Mariu želimo puno sreće i siguran korak, a više o Mariu i njegovom poduhvatu možete pratiti i na njegovom Facebook profilu

U podnožju vrha Lobuche proveli smo 5 dana. Spavali smo u baznom logoru na 4800m, pa dvije noći u pravom visinskom…

Objavljuje Mario CelinicNedjelja, 18. travnja 2021.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content