Naslovnica Hrvatska Apel planinarskoj zajednici i posjetiteljima SR Bijele i Samarske stijene

Apel planinarskoj zajednici i posjetiteljima SR Bijele i Samarske stijene

Gorštaci
Samarske stijene


Poštovani planinari, posjetitelji, ljubitelji prirode i planina,

Područje Bijelih i Samarskih stijena je strogi rezervat kojim upravlja JU NP Risnjak. Podsjetimo, strogi rezervat je područje kopna s neizmijenjenom sveukupnom prirodom, a namijenjen je isključivo očuvanju izvorne prirode. Naglašavamo da je prioritet strogog rezervata očuvanje prirode te da se bilo kakav ljudski utjecaj treba svesti na minimum.

Područje strogog rezervata je izrazito planinskih karakteristika i obilježeno brojnim krškim geomorfološkim strukturama, zabačeno i teško dostupno. Kretanje takvim terenom je vrlo zahtjevno i naporno, čak i u povoljnim vremenskim uvjetima. U slučaju kiše i magle, a naročito snijega, kretanje po strogom rezervatu opasno je i rizično i za iskusne planinare. Stoga apeliramo da se prije polaska obavezno provjeri vremenska prognoza te da se u slučaju loše prognoze posjećivanje odgodi. Uz to, područje u najvećem dijelu nije pokriveno signalom niti jednog operatera mobilne mreže što bitno otežava pozivanje u pomoć u slučaju nezgode.

Nažalost, u posljednjih šest mjeseci bilježimo značajan porast broja akcija traganja i spašavanja Hrvatske gorske službe spašavanja. Razlog tome je nedovoljna pripremljenost i informiranost dijela planinara i posjetioca, koji na područje dolaze bez adekvatne opreme, planinarskog znanja i iskustva te predodžbe o tome kakav ih teren očekuje.

Gotovo sve staze su na području strogog rezervata i kondicijski i tehnički zahtjevne. Za njihovo savladavanje potrebna planinarska oprema, dobra psihofizička kondicija i, najvažnije, planinarsko iskustvo. Kretanje na području SR Bijele i Samarske stijene spada u kategoriju zahtjevnog planinarenja a ne izletničke šetnje.

Slijedom navedenog, manje iskusnim planinarima ne preporučujemo kretanje na području Bijelih i Samarskih stijena, a ujedno apeliramo na čitavu planinarsku zajednicu da se suzdrži od posjećivanja strogog rezervata tijekom zimskih mjeseci!

Shvaćamo da ljepota i divljina Bijelih i Samarskih stijena, potaknuta objavama planinara na društvenim mrežama, privlači druge (avanturističke) zaljubljenike u planinarenje i prirodu. Međutim, apeliramo na sve posjetioce tog područja da se ponašaju odgovorno i savjesno te da svojim (ishitrenim) odlukama ne dovode u opasnost sebe i druge.

Naglašavamo da se za sva pitanja i nedoumice mogu obratiti odjelu čuvara prirode JU NP Risnjak, na mail: bijele.samarske@np-risnjak.hr, putem Facebook stranice NP Risnjak (https://www.facebook.com/np.risnjak) ili na broj telefona 099 497 5844 (Dina Botta, čuvarica prirode).

Hvala na razumijevanju!

Planinarski pozdrav!

Mario Antolić, ravnatelj JU NP Risnjak

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content