Naslovnica Video Stipe Božić podcast

Stipe Božić podcast

Gorštaci

Stipe Božić u podcastu govori o tome kako je postao alpinist, kako je bilo putovati kombijem mjesec dana samo da se stigne u podnožje planine te kako je upao u ekspediciju koja je prva, na Mount Everestu, ispenjala novi smjer. Time je Stipe Božić postao prvi Hrvat na najvišoj planini svijeta. Sve to i puno više poslušajte u jednosatnom podcastu.

Stipe Božić

Stipe Božić je hrvatski alpinist, putopisac i redatelj dokumentarnih filmova i emisija. U svojoj impresivnoj alpinističkoj karijeri popeo se na najviše vrhove svih kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu:

  • Mount Everest 8848 m 15. svibnja 1979. i 10. svibnja 1989.,
  • K2 8611 m 1993. i
  • Kanchenjunga 8586 m 1991. godine.

Ekspedicija na Mt. Everest i prvi uspon na najviši vrh svijeta

U proljeće 1979. organizirana je prva jugoslavenska ekspedicija na najviši vrh svijeta. Vođa ekspedicije je bio Tone Škarja, a jezgru su činili uglavnom slovenski alpinisti, od kojih je većina sudjelovala na uspješnoj ekspediciji na Makalu i prvenstvenom usponu po južnoj stijeni. Stipe Božić uvršten je u ekspediciju, kao jedan od dvojice hrvatskih alpinista.

Cilj ekspedicije, osim prvog jugoslavenskog uspona na najviši vrh svijeta, bio je ispenjati i novi smjer po zapadnom grebenu. U tome je ekspedicija i uspjela, 13. svibnja 1979. kad su novi smjer usponom na vrh zaključili slovenski alpinisti Andrej Štremfelj i Nejc Zaplotnik. Iako u početku ekspedicije nije bio u prvom planu, zahvaljujući dobrom snalaženju prilikom aklimatizacijskih uspona na planinu, Stipe Božić postao je partner u navezi Stanetu Belaku-Šraufu, koji je već u to vrijeme bio jedan od najistaknutijih slovenskih penjača i slovio je kao jedan od favorita za uspon na vrh. Zahvaljujući tome, Belak, Božić i sirdar Ang Phu činili su drugi navez koji se 15.svibnja uspio kao drugi navez popeti na vrh.

Prilikom silaska s vrha, navez je zbog mraka morao bivakirati na visini 8400m. Drugo jutro, pred sam kraj silaska s težeg dijela, Ang Phu se poskliznuo i poginuo nakon pada na 2000m niži ledenjak Rongbuk. Iako su bili predviđeni i daljnji usponi, ekspedicija je prekinuta nakon Ang Phuove pogibije. Ekspedicija na Mount Everest i uspješan uspon prvenstvenim smjerom uvrstili su dotad malo poznatog Stipu Božića u red vodećih jugoslavenskih i svjetskih alpinista. Kamerom je snimao dijelove ekspedicije, uključujući i dolazak na vrh pa je ova ekspedicija je uvelike odredila njegov daljnji životni put.

Uspon na najviše vrhove svih kontinenata

Nakon uspješnih uspona u Himalaji, Stipe Božić se posvetio usponima na najviše vrhove svih sedam kontinenata. 1996. popeo se na najviši vrh Sjeverne Amerike, Mt. McKinley. Iste godine popeo se i na Kilimanjaro i Mount Kenya, dva najviša vrha Afrike, te na Anconcaguu te Ojos del Salado, najviše vrhove Južne Amerike. 1997. popeo se na najviši vrh Australije Mount Kosciusko, te na Mount Cook na Novom Zelandu. Iste godine popeo se i na najviši vrh Anktartike Mount Vinson. 1999. Sudjeluje na međunarodnoj polarnoj ekspedicije, te dolazi na Sjeverni pol.

Izvor: Wikipedia
Screenshot: Youtube

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više