Naslovnica Zanimljivosti Mont Blanc: 5 zanimljivosti koje možda niste znali

Mont Blanc: 5 zanimljivosti koje možda niste znali

Gorštaci

Danas znamo gotovo svaki kutak Mont Blanca. Njegov led nema više tajni. Usponom na njegov vrh, 8. kolovoza 1786. godine, rođen je alpinizam. Impozantan i veličanstven, s koje god strane gledali, privlačio je i nastavlja privlačiti generacije planinara i entuzijasta željnih iskustava na velikoj nadmorskoj visini. Tamo gore, na svojih 4810 metara, zrak se počinje prorjeđivati. To je Mont Blanc ili “Kralj Alpa”, kako se još naziva.

No, znamo li doista sve o Mont Blancu ili nešto još nedostaje? Možda koja anegdota, zanimljivost, događaj. Otkrijmo ih zajedno.

Raj za tragače za kristalima

Mont Blanc bogat je mineralnim kristalima. Nije slučajno da je Jacques Balmat bio lovac na kristale. Kameni kvarc i ružičasti fluoriti najprisutniji su. Pronađene su i velike dimenzije od kojih su neki izloženi u Punta Helbronner-u.

Izvor: Wikipedia

Ime

Mont Blanc nije uvijek imao ovo ime. Latinski dokument iz 1901. godine izvještava o toponimu “Rupes Alba”, dok se između 1300. godine i 1500. godine naziva “Scez Blanc”, “Mont Sainct Bernard” ili “Glaciales Montes”. Godine 1600. pojavljuje se toponim “Mont Maudit”, a danas ga nosi manji vrh skupine, ili “Mont Malet”, prokleta planina. Tek se 1744. godine na karti objavljenoj u Londonu pojavljuje naziv na “Mont Blanc”.

Pitanje granice

Za one koji se pitaju gdje se Mont Blanc nalazi, bit će zanimljivo znati da masiv pripada dvjema državama: Italiji i Francuskoj, ali to nije uvijek bio slučaj. Obje su zemlje polagale pravo vlasništva nad ljepotama Alpa, pa je tijekom godina Bijela planina prešla na jednu, a zatim na drugu stranu.

Ugovorima koje su Italija i Francuska potpisali 1861. godine, Mont Blanc je postao priznata granica između dvije države. U isto vrijeme linija prolazi strogo duž vrhova masiva, jugoistočni dio pripada Italiji, a drugu stranu kontrolira Francuska.

Sklonište za predsjednika Pertinija

Tijekom Drugog svjetskog rata ledenjaci Mont Blanca postali su bojište između nacista i partizana. Najteži sukobi dogodili su se između Torinskog skloništa i Col du Midi (3532m). Bitka kod Torinskog skloništa, gdje je skupina partizana zauzela položaj, bila je posebno krvava bitka i na kraju je dovelo do uništenja skloništa kako ga nitko drugi ne bi mogao koristiti.

Otprilike mjesec dana nakon uništenja skloništa, 27. listopada, budući predsjednik Sandro Pertini, vraćajući se iz progonstva, proveo je noć u ruševinama prije nego što su ga partizani iz doline Aosta ispratili na sigurno.

Torino refuge
Wikimedia

Mont Blanc, zemlja demona i duhova mrtvih

Prema legendama, najsurovije doline, one bogate ledom i pukotinama, dom su demonima i duhovima mrtvih. Zli duhovi i podla stvorenja koja su povremeno pokazivala svoju prisutnost mračnim zvukovima i podrhtavanjima toliko jakim da da su se tresle kuće u planinskim selima. Duhovi zarobljeni u stjenovitom srcu planine pokušavali se izaći, probiti se kroz stijene i led. Jednog dana, iz vedra neba, zvukovi su prestali. Duhovi su zadrijemali, prekriveni debelim slojem leda.

Buka i podrhtavanja kojq su stizala do sela u dolini bili su lavine i urušavanje ledenjaka. Nitko tada nije niti pomišljao ići vidjeti što se događa tamo gore u svijetu leda. To nije imalo smisla i bilo bi gubljenje energije potrebne za preživljavanje. Tako se godinama i godinama legenda održala, a duhovi su se smirili oko 1300. godine što se podudara s malim ledenim dobom.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content