Naslovnica Novosti Everest 2021: Prvi tim uspješno stigao na vrh

Everest 2021: Prvi tim uspješno stigao na vrh

Gorštaci

Bahreinski tim, uključujući člana kraljevske obitelji Sh. Mohammed Hamad Mohammed Al Khalifa, uspješno je stigao na vrh Mount Everesta (8848,86 m) između 5:30 – 6:45 jutros po lokalnom vremenu.

Jutros se također popeo i poznati britanski penjač Kenton Cool i to po 15. put obarajući vlastiti i britanski rekord za najviše uspona na Mount Everest.

Šerpe su u petak završile s popravljanjem rute, a lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti još najmanje dva dana. Pripremaju se i ostali timovi koji se nadaju ranom usponu, izvještava explorersweb.com

Dilema COVID / Summit

Događaji na Dhaulagiriju pokazali su da su stope zaraze izuzetno visoke među penjačima, šerpama i osobljem baznog kampa. Jasno je da PCR testovi koje su strani posjetitelji radili u Kathmanduu nisu nikakva garancija sigurnosti. Lokalni radnici koji su dolazili iz svojih sela, kroz planinarske domove i duž planinarskih ruta, nisu bili pod nadzorom.

Lokalni nosači se pokušavaju nositi sa problemima, ali njihove mogućnosti su ograničene. Helikopteri su postali jedini praktični način povratka u Kathmandu. Međutim, helikopteri su sada zauzeti evakuacijom bolesnih ljudi, čime sami piloti riskiraju da se razbole. Alex Txikon otkazao je uspon na Everest bez dodatnog kisika jer se “zdravstvena situacija pogoršava”, rekao je.

Međutim, većina je odlučna ignorirati potencijalne probleme s kojima će se kasnije suočiti napuštajući zemlju i dalje ostaju predani svom cilju. Za njih bi prvi usponi prema vrhu trebali biti danas i u srijedu.

Drugi val započinje kasnije ovog tjedna, ako vrijeme ostane povoljno. Mingma G vjerojatno će biti prvi penjač na vrhu koji se popeo bez dodatnog kisika. Već je na putu i trebao bi stići na vrh u sljedećih 24 do 48 sati.

I dalje ostaje opasnost gužve i dugih redova na gornjim dijelovima. Unatoč velikom broju ljudi koji su stigli do planine – rekordnih 408 dozvola – neki su se predomislili ili su se razboljeli. Ali kontinuirana tajnost slučajeva COVID-a na Everestu među službenicima, nosačima i penjačima, onemogućava procjenu koliko će ih se zapravo pokušati uspeti na najviši vrh svijeta.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više