Naslovnica Hrvatska Upoznajte Opatijsku planinarsku obilaznicu koja ima i dnevnik za pse

Upoznajte Opatijsku planinarsku obilaznicu koja ima i dnevnik za pse

Gorštaci

Opatijska planinarska obilaznica (OPO)  je planinarska trasa kružnog oblika, koja počinje i završava u Opatiji, a većim dijelom zalazi u granice Parka prirode “Učka”. Otvorena je 2014. godine te ima petnaest kontrolnih točaka (dalje: KT) i obuhvaća deset vrhova u masivu Učke i Ćićarije, a to su Veprinac (crkva Sv. Marka), Orjak, Majkovac, Zvoncev vrh, Budišinac, Brložnik, Orlove stijene, Crkveni vrh, Vojak i Pećnik. OPO je osnovana s ciljem da promovira manje poznate vrhove u opatijskom zaleđu, pa među njima ima i onih koji su prvi put markirani.

Osim vrhova, OPO obuhvaća i Planinarski dom “Poklon”, Lovačku kućicu “Brdo”, atraktivan slap Rečinu te naselja Opatiju i Poljane. Na svim KT-ima postavljeni su metalni pečati, a na većini vrhova metalne kutije. Markacisti PD “Opatija” brinu se o održavanju i markiranju brojnih puteva s posebnim naglaskom na staze OPO te svi posjetitelji mogu bezbrižno planirati posjet zaleđu Opatije znajući da će lako pratiti puteve.

Prelaziti se može tijekom čitave godine

OPO se može prelaziti tijekom čitave godine te pruža kvalitetan sadržaj stanovnicima i posjetiteljima Opatije. OPO je duga 45 km, uključuje ukupno 15:30 sati hoda, a može se proći za dva dana hoda ili u etapama tijekom mnogobrojnih kraćih izleta.

Predloženi kraći samostalni izleti po OPO:

  • Opatija (Vrutki/Slatina) – Veprinac
  • Opatija (Vila „Vranješ“/Hotel „Admiral“) – Poljane
  • Vedež – Orjak
  • Vedež – Majkovac
  • Lovačka kuća „Brdo“ – Budišinac
  • Lovačka kuća „Brdo“ – Zvoncev vrh
  • Tunel „Učka“ – Pećnik
  • Tunel „Učka“ – Slap Rečina
  • Poklon – Crkveni vrh
  • Poklon – Vojak

PD “Opatija” izdalo je Vodič i Dnevnik koji je temelj obilaska OPO. U Dnevniku se nalaze mjesta predviđena za otiskivanje žigova KT, detaljni opisi svih dionica te karta područja, a Dnevnik se može nabaviti u prostorijama PD „Opatija“ (Maršala Tita 42, Opatija) srijedom od 19 do 20h ili upitom na email pdopatija1950@gmail.com. S obzirom da su dosadašnja izdanja Dnevnika gotovo rasprodana te na sve veći interes za planinarenje i boravak u prirodi nastao tijekom pandemijskog razdoblja, trenutno je u tisku i treće dopunjeno izdanje koje ne bi bilo moguće bez podržke Grada Opatije i TZ Grada Opatije.

Svake se godine tradicionalno održava Pohod po OPO, a nakon uspješnog proljetnog pohoda ove godine PD Opatija planira održati i jesenski Pohod na kojem su svi planinari dobrodošli.

Dnevnik za pse

Dnevnik za pse Opatijske planinarske obilaznice predstavlja jedinstvenu inicijativu, a pruža mogućnost vlasnicima pasa da u njemu zabilježe dolazak svojih ljubimaca do kontrolnih točaka na Obilaznici, odnosno ovjere njihov obilazak.

Dnevnik sadrži prostor gdje se stavljaju fotografija psa i osobni podaci o njemu i vlasniku, kao i mjesta za ovjeru pojedinih kontrolnih točaka. Na svakoj kontrolnoj točki vlasnik mora fotografirati psa, a nakon što tako dokumentira svih petnaest točaka, slijedi i zasluženo priznanje psu, na kojemu se nalazi i njegova fotografija. Redoslijed obilaska kontrolnih točaka određuju sami vlasnici.

Idejni začetnici Dnevnika su supružnici Ludmila i Boris Petrić na što ih je potaknuo njihov pas Nigel, dok im se u izradi samog Dnevnika pridružio i Mišel Kikela.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više