Naslovnica Izdvojeno Znate li najviše planine na svakom kontinentu?

Znate li najviše planine na svakom kontinentu?

Gorštaci

Postoji sedam kontinenata i svaki ima “svoj krov”. Sedam planina, koje se nazivaju sedam vrhova. Danas ćemo otkriti nešto više o ovih sedam (+ 1 planina). Znate li ih sve?

Mount Everest

Mount Everest
Foto: Pixabay

Zahvaljujući svojim 8 848 metara, to nije samo najviša planina na azijskom kontinentu već i najviši vrh svijeta. Smješten na granici između Kine i Nepala, na njega su se 29. svibnja 1953. prvi put popeli Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Uspon Georgea Malloryja i Andrewa Irvinea, koji su nestali 1924. godine u pokušaju uspona na planinu sa sjevera, i dalje je obavijen velom tajne.

Aconcagua

Aconcagua
Foto: Pixabay

Aconcagua je sa svojih 6 962 metara najviša planina na južnoj hemisferi i Južnoj Americi, što je čini dijelom sedam vrhova. Smještena na granici između Čilea i Argentine, Aconcagua je drevni vulkan koji je sada neaktivan. Tijekom godina mnogi su snažni i dobro uvježbani planinari pokušali oboriti rekord u brzinskom usponu na najlakšim penjačkim rutama na ovoj planini.

Denali

Denali, Aljaska
Foto: Pixabay

Najviša planina u Sjevernoj Americi, visoka 6 190 m, nalazi se na Aljasci. Planina ima dva glavna vrha, južni je najviši, dok je sjeverni visok 5 934 metra. Jedna od najljepših i najtežih ruta nalazi se na Južnoj strani, a prvi koji su je ispenjali je bila talijanska ekspedicija 1961. godine pod vodstvom Riccarda Cassina.

Kilimandžaro

Kilimandžaro

Napuštamo Ameriku da se preselimo na afrički kontinent, na vrh Kilimandžara koji je visok 5 895m. To je uspavani stratovulkan, smješten u sjeveroistočnoj Tanzaniji unutar Nacionalnog parka Kilimandžaro, područja koje je UNESCO 1987. godine proglasio svjetskom baštinom. Postoji pet glavnih ruta za penjanje kojima se može doći do vrha Kilimandžara.

Elbrus

Elbrus
Foto: Pixabay

Za neke je Elbrus, visok 5642 metra, najviša je planina u Europi, za druge je to Mont Blanc. Razlog leži u različitim konvencijama koje se koristite za pozicioniranje istočne granice europskog kontinenta. To je uspavani vulkan, a 1997. godine i Land Rover Defender stigao je na vrh.

Mont Blanc

Mont Blanc
Foto: Pixabay

Prihvatimo li konvenciju da Elbrus pripada azijskom kontinentu, Mont Blanc sa svojih 4 810 metara postaje krov Europe. Naziva se još i “kralj Alpa”, a alpinizam kakvoga danas poznajemo rodio se na njegovom snijegu.

Mount Vinson

Foto: Wikimedia

Prebacimo se na antarktički kontinent do planine Vinson, 4 892 metra. Smještena je oko 1200 kilometara istočno od Južnog pola i iako nije tehnički zahtjevna, negostoljubivost teritorija na kojem se nalazi, zajedno sa složenom organizacijom uspona, čine ga vrhom samo za odabrane.

Puncak Jaya

Foto: Wikimedia

Sa svojih 4 884 metra najviša je planina u Oceaniji, a ujedno je i najviši vrh koji se uzdiže na otoku. Naziva se još i Carstenszova piramida. Smještena je u Indoneziji, u srcu planinskog lanca Sudirman. Na vrhu nema trajnog leda, ali se zato na njegovim stranama protežu dva ledenjaka. Treći ledenjak je definitivno nestao 2000. godine. Također zbog svog ekvatorijalnog položaja, Carstenszova piramida strahovito pati od klimatskih promjena koje su duboko utjecale na morfologiju planine.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više