Naslovnica Svijet Kilimandžaro je otvoren za turizam. No, je li to sigurno tijekom pandemije?

Kilimandžaro je otvoren za turizam. No, je li to sigurno tijekom pandemije?

Gorštaci

Kilimandžaro u Tanzaniji jedno je od najpopularnijih svjetskih planinarskih odredišta s preko 65 000 turista i planinara koji su se pokušali popeti na njega 2019. godine. Kao i u drugim poznatim turističkim odredištima, pandemija je promijenila turistički sektor u regiji Kilimandžaro u posljednjih godinu dana. Iako su mnoge zemlje diljem svijeta u nekom trenutku na neki način zaustavile svoj turizam, Tanzanija je uspjela ostati otvorena od početka pandemije COVID-19.

Kako zemlje širom svijeta ulaze u fazu cijepljenja, mnogi počinju razmišljati o ponovnom putovanju u inozemstvo. Tanzanija, čije su granice cijelo to vrijeme ostale otvorene s minimalnim zahtjevima za ulazak vjerojatno će biti visoko na popisu mnogih putnika. U svjetlu kontroverznog pristupa koji je tanzanijska vlada zauzela za rješavanje pandemije COVID-19, poput minimiziranja ozbiljnosti pandemije i nedostatka solidnih izvještaja o broju slučajeva COVID-19 koje je zemlja do danas imala, ostaje pitanje koliko je siguran uspon na Kilimandžaro?

Kako je Tanzanija reagirala na pandemiju COVID-19

Glory Thobias Salema, vlasnica turističke agencije Adventure Women Africa, već devet godina radi kao vodič na usponima na Kilimandžaro. Salema je upoznata s opasnostima za turiste i turističke djelatnike, uključujući hipotermiju i visinsku bolest, a sa kojima se planinari susreću prilikom uspona na vrh Uhuru, najviši vrh Kilimandžara (5,895 m).

Međutim, u ožujku 2020. Salema i svi turistički djelatnici na Kilimandžaru suočili su se s novim izazovom bez presedana kojega je donijela pandemija COVID-19. Sada, više od godinu dana kasnije, posljedice se i dalje mogu vidjeti i osjetiti na terenu. Broj turista spao je na povijesno nisku razinu i ostao je tamo usprkos labavijem pristupu pandemije Tanzanije u usporedbi sa susjednim zemljama i ostatkom svijeta. Tanzanija traži samo dokaz negativnog rezultata testa za COVID-19 od turista koji ulaze u zemlju, ali to ne znači da ne postoje protokoli.

Prema Salemi, počevši od ožujka 2020. godine, Ministarstvo zdravstva Tanzanije pokrenulo je partnerstvo s Ministarstvom prirodnih resursa i turizma radi izrade Nacionalnih standardnih operativnih postupaka za upravljanje COVID-19 krizom u turističkim poslovima, poznatim i kao “SOP”. Pozvani su svi dionici u turističkom sektoru da pomognu u razvoju ovih standarda koji pokrivaju cjelokupnu turističku infrastrukturu zemlje. Cilj je bio stvoriti sveobuhvatan popis mjera kako bi se svi zaštitili od COVID-19.

Po završetku SOP-a u svibnju, turistički su djelatnici morali proći tečaj koju je vodilo Ministarstvo zdravstva. Salema se prisjeća kako je u srpnju pohađala jedan od tečajeva tijekom trodnevnog razdoblja i napominje: „Tečaj je bio za sve u turizmu, čak i za ljude koji su prodavali suvenire. Bilo je obavezno za sve. Tečaj je trajao četiri do pet mjeseci i odvijao se na nekoliko mjesta. Učili su nas o sigurnosnim postupcima, uključujući potrebu za socijalnom distancom, nošenjem maski i provođenjem karantene kod kuće prije i nakon svakog putovanja. “

Unatoč naporima Tanzanije, reakcija turista je izostala. Lukiano Barnabas, freelance vodič, pohađao je tečaj u svibnju, ali od tada je vodio samo četiri grupe. Na početku je Barnabas smatrao da su novi protokoli izazovni napomenuvši: „Kad razgovaram s gostima, obično se rukujemo, razgovaramo blisko što je dio naše kulture, ali sada sam dužan držati distancu prilikom pružanja informacija. To zahtijeva da govorim glasno, što je izazov raditi stalno. “

Za Salemu je najveći izazov bila neposredna briga i sigurnost, kako za turiste tako i za sebe, prilikom primanja svoje prve grupe koja se popela na Kilimandžaro u rujnu. “U početku je bilo teško”, kaže ona. “Moja prva grupa bila je iz Portlanda u državi Maine. Svi su se članovi grupe međusobno poznavali i bili su negativni na COVID-19 prije nego što su odletjeli u Tanzaniju. Ali unatoč tome i dalje sam bila nervozna. Kao vođa morate biti oprezni i zabrinuti. “

Salema izvještava da je od srpnja vodila samo četiri skupine, od kojih su tri bile trekking, a jedna safari grupa. Prethodnih godina Salema bi do sada imala dvanaest grupa. U sva četiri putovanja koja je vodila, provodila je SOP protokole.

SOP protokoli

“U zračnoj luci”, priča Salema, “turisti moraju pokazati negativan test na COVID-19. Zračna luka zahtijeva provjeru temperature, socijalno distanciranje i maske. Prije ulaska u vozilo pružim im sredstva za dezinfekciju ruku i maske. Kad dođu u hotel, moraju proći iste postupke – maske, provjeru temperature, sredstvo za dezinfekciju ruku i socijalno distanciranje. Sljedećeg dana gostima pružam informacije o protokolima COVID-19 tijekom našeg brifinga o trekingu. Osiguravam da razumiju važnost osobne sigurnosti i da svi postupci mogu utjecati na zdravlje i sigurnost drugih u grupi. Kada provjeravamo opremu gostiju prije početka putovanja, gosti moraju svoje predmete složiti na krevet. Zatim predmete pregledam rukavicama. Na stazi gostima savjetujemo da prakticiraju socijalno distanciranje. Šatori u kampovima postavljeni su daleko jedni od drugih kako bi se išlo u korak sa socijalnim udaljavanjem. Više ne jedemo i ne dijelimo obroke u šatorima kao grupa. Umjesto toga, svakom se klijentu uručuje pojedniačno tanjur, a mi pokušavamo jesti što više na otvorenom, a pritom se držimo podalje. “

Kako bi promovirala dobru higijenu, Salema također donosi prijenosni WC za svoju grupu i osigurava redovito dezinficiranje WC-a. Turistima se savjetuje da nose i koriste vlastiti toaletni papir. Što se tiče obroka grupe, kuhar hranu priprema i kuha na otvorenom. Dezinfekcija grupne opreme kao što su šatori, prostirke te kuhinjske opreme i kuhinjskih proizvoda također su dio redovnih mjera kontrole COVID-19.

Promjene su također napravljene u pogledu postupaka hitne evakuacije. Nosači koji rade na evakuaciji sada moraju nositi maske i rukavice. Salema preporučuje turistima da rendžerima na ulazu u park daju podatke o svojem osiguranju kako bi ih rendžer mogao nazvati ukoliko dođe do potrebe. Prema Akkuu, TATO je također dodao kola hitne pomoći unutar nacionalnog parka Kilimanjaro i drugih parkova u regiji koji su namijenjeni i turistima i lokalnom stanovništvu.

S toliko novih protokola koji su sada na snazi, uspon na Kilimanjaro očito neće biti isto iskustvo kao prije pandemije. Međutim, Salema napominje da su turisti koji su se dosad popeli tijekom pandemije u potpunosti prihvatili promjene i prilagodili se bolje nego što je očekivala. “Gosti koje sam imala bili su mirni i opušteni”, kaže ona. “Oni razumiju razloge koji stoje iza ovih mjera i većinom su se slagali sa njima. “

Barnabas dodaje: „Tanzaniju je sigurno posjetiti. Nacionalni park i hoteli su svi sigurni. Otkako se pojavio COVID-19, ne znam ni za koga ko se razbolio od COVID-19 ili umro od njega. Ne kažem da nema korone. Ovdje je korona, ali slijedimo protokol. ” Objašnjava: „Kao vodiči štitimo svoje goste. Mi se brinemo o njima od trenutka dolaska do odlaska. “

Trošak ovih mjera za organizatore putovanja

Iako se neki operateri pridržavaju SOP-a, postoje oni koji ih odbijaju ili ne slijede zbog povećanih troškova, vremena i truda. Jer, unatoč svim zahtjevima SOP-a, ne spominje se tko bi trebao preuzeti troškove. Kao takvi, turisti bi trebali biti svjesni da će u nekim slučajevima vodiči i nosači morati platiti iz vlastitog džepa svu potrebnu zaštitnu opremu. Često si turistički djelatnici, posebno nosači, to ne mogu priuštiti. Tome se dodatno pridružuje činjenica da tijekom pandemije posla gotovo i nema, a sama plaća nije na razini trenutnih životnih troškova. Turisti mogu podržati sigurnost turističkih djelatnika odabirom agencije koji pruža zaštitnu opremu svim svojim članovima osoblja bez troškova, umjesto agencije koji daje prednost dobiti ispred zdravlja i sigurnosti njihovog osoblja.

Ako turisti imaju zabrinutosti zbog određenog operatora i njegovog poštivanja SOP-a, Akko napominje da se turisti uvijek mogu obratiti TATO-u, jer njihovo udruženje može posredovati i dati savjet. Uz to, SOP smjernice izričito daju upute o prijavljivanju bilo kakvih nedoumica navodeći: “Gosti i stanovnici potiču se da se u bilo kojoj prigodi obrate Ministarstvu prirodnih resursa i turizma ako smatraju da se osoba, objekt ili entitet ne pridržava objavljenih SOP smjernica.”

Bez obzira kojeg turoperatora turisti odluče unajmiti, jedno je jasno – turisti se moraju sami pripremiti kako bi osigurali vlastitu sigurnost i prije nego što polete u Tanzaniju.

Oboje Salema i Barnabas preporučuju turistima da donose vlastite maske i sredstvo za dezinfekciju ruku, kao i da se testiraju prije ulaska u zemlju, bilo da to zakon zahtijeva ili ne. Dok su na javnim mjestima u Tanzaniji, možda će se provjeravati temperatura i tražiti da nose masku. Barnabas naglašava važnost odgovornog putnika dodajući: “Savjetovao bih turistima da što više izbjegavaju druženje s lokalnim stanovništvom, da izbjegavaju gužvu i da se suzdrže od uobičajenih rukovanja ili zagrljaja koji su uobičajeni u lokalnoj kulturi.”

Ipak, unatoč svim tim zamornim mjerama, u ovom trenutku penjanje na Kilimandžaro ima i drugu stranu medalje. Salema naglašava da nema gužve na stazama, napominjući da je u svojim nedavnim usponima u jednom trenutku promatrala samo 12 turista koji pješače stazom. „Vrlo je tiho. Možete sami uživati ​​u mjestu. U hotelima vjerojatno nećete dijeliti sobu. To mjesto možete imati samo za sebe ”, kaže ona.

Što se tiče prijema koji će turisti dobiti od lokalnog stanovništva, Salema kaže da su lokalni stanovnici, posebno nosači, stekli veću razinu zahvalnosti za turiste. “Kad vratari vide goste, vrlo su sretni. Stave maske i s njima pjevaju i plešu. Puno je ljudi ostalo bez posla. Lokalno stanovništvo čeka i moli se za povratak turizma. “

Unatoč razornom utjecaju COVID-19, Akko, Salema i Barnabas dijele istu razinu optimizma. Na pitanje kako zamišljaju budućnost turizma, Akko kaže: „Spremni smo. Obučili smo svoje ljude. Tvrtke, hoteli i svi ostali spremni su za turiste. Ako se turisti cijepe, vratit ćemo se u normalu. Vratiti ćemo se na staro vrlo brzo. Ljudi su se umorili od zaključavanja i ograničenja jer to ugrožava ljudsku slobodu. Vrlo smo optimistični. Vjerujemo da će i ovo proći. “

Cijeli članak možete pročitati na: fodors.com
Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content