Naslovnica Povijest Video: Izgubljen na Everestu 75 godina – George Mallory

Video: Izgubljen na Everestu 75 godina – George Mallory

Gorštaci

1. svibnja 1999. godine. na Mount Everestu otkriveno je zaleđeno tijelo poznatog alpinista Georgea Malloryja. Malloryja i njegovog partnera Andrew Irvinea smatralo se nestalim 75 godina, još od 1924. godine kada su nestali kod pokušaja uspona na najvišu svjetsku planinu.

Do današnjeg dana njihov pokušaj osvajanja Everesta ostao je jedan od najvećih misterija u povijesti. Jesu li Mallory i Irvine ipak osvojili vrh prije nego su poginuli? Njihov uspjeh bi značajno povijest, jer se danas za prvi uspješni uspon na Mount Everest službeno uzima podvig Edmunda Hillaryja iz 1953. godine, što je čak oko 29 godina nakon Malloryja i Irvinea.

Jesu li Mallory i Irvine ipak osvojili vrh prije nego su poginuli?

Postoji mogućnost da su Mallory i Irvine doista osvojili vrh. Malloryjeva kći je tvrdila da je otac uvijek sa sobom nosio fotografiju svoje žene Ruth, s namjerom da je ostavi na vrhu Mount Everesta. 1999. godine, pronađeno Malloryjevo tijelo zajedno sa njegovim stvarima bilo je jako dobro očuvano u ledu. Međutim, fotografije njegove žene nije bilo na njemu, što upućuje na mogućnost da je osvojio vrh i da je ondje ostavio fotografiju.

Mallory i Irvine posljednji su put viđeni na svega nekoliko stotina metara od vrha, tako da postoji mogućnost da su uspjeli osvojiti najviši vrh na svijetu. Irvineovo tijelo još nije pronađeno, a Malloryjev leš pokopali su kod mjesta gdje je pronađeni.

Izvor i foto: Wikipedia

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content