Naslovnica Novosti Video: Kilimandžaro u plamenu, veliki požar na obroncima najviše afričke planine

Video: Kilimandžaro u plamenu, veliki požar na obroncima najviše afričke planine

Gorštaci
https://www.youtube.com/watch?v=g4bzbawW7pk&ab_channel=AlfredZacharia

U Tanzaniji i dalje traje gašenje požara koji je izbio na obroncima Kilimandžara, najvišeg vrha Afrike. Djelatnici nacionalnih parkova Tanzanije (Tanapa) i lokalno stanovništvo pokušavaju ugasiti požar koji je buknuo u nedjelju. Njihove napore otežavaju nadmorska visina, jaki vjetrovi te vrlo suho vrijeme zbog kojih se vatra brzo širila.

Uzrok požara se još ne zna, no nagađa se da se plamen mogao proširiti iz vatre koja se koristi za pripremu hrane za turiste.

Glasnogovornik Tanape Pascal Shelutete rekao je tanzanijskim novinama Mwananchi: “Čini se da je vatra podmetnuta za pripremu hrane … zapalila suhu vegetaciju u tom području i brzo se proširila.”

Shelutete rekao je da je požar započeo na području Whona, odmorištu za penjače koji koriste dvije od nekoliko ruta na planinu. Tanapa je tweetao slike koje daju osjećaj razmjera požara i njegovih posljedica.

The College of African Wildlife Management, smješten u blizini planine, poslao je 264 učenika kako bi pomogli u gašenju požara i podijelili zalihe vatrogascima.

Uprava parkova izjavila je da su poduzeli sve kako bi bili sigurni da požar neće ugroziti život turista, njihovu opremu, nosače i turističke vodiče.

Planina Kilimanjaro, koja je visoka 5 895 m, popularno je turističko odredište i na nju se penju deseci tisuća ljudi svake godine.

Izvor: BBC
Screenshot: Youtube

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content