Naslovnica Savjeti Što se krije u planinarskom ruksaku

Što se krije u planinarskom ruksaku

Gorštaci
Pixabay

Što se to nalazi u vašem planinarskom ruksaku? Spremate li se za svaku avanturu zasebno ili imate osnovni set opreme koju ne vadite te samo dodate neke specifične stvari za pojedini izlet? U nastavku vam donosimo listu opreme koja bi trebala biti standardno u ruksaku svakog planinara. Mogu postojati varijacije ovisno o situaciji no svaka od stavki ima svoj razlog da zauzme dio tog dragocjenog prostora na leđima.

Voda

Svaki planinar mora u ruksaku imati dovoljnu količinu vode potrebnu za planirani napor u trenutnim vremenskim uvjetima. Ne zahtijevaju svi pojedinci istu količinu vode no dehidracija se može pojaviti vrlo brzo i imati neugodne posljedice, od glavobolje do dezorijentacije. U ljetnim mjesecima potrebna količina vode može ići i do nekoliko litara za duge izlete. Preporučljivo je uvijek ruksaku imati manju odvojenu zalihu vode (npr. boca od 0.5L) koju ćete koristiti u slučaju nužde ili ako nekome drugome zatreba voda, to je takozvana zlatna rezerva. Potrebno je znati da čovjek bez vode može preživjeti tek koja 3 dana.

Hrana

Planinarenje može biti naporna aktivnost, a hrana je gorivo koje troši naše tijelo. Potrebnu prehranu treba isplanirati sukladno pojedinom izletu i potrebama pojedinca. Na laganijim i srednje napornim usponima to mogu biti sendvič, konzerve, keksi i slično dok su kod napornijih uspona često visokokalorični obroci s malom težinom, proteinske čokoladice, energetski gelovi i slično. Dobro je najesti se dan prije uspona kako bi energija iz hrane bila dostupna organizmu, a tijekom uspona bolje je konzumirati ugljikohidrate koji se brzo apsorbiraju, npr. šećer. Uzmite u obzir i kvarljivost hrane ako stoji u ruksaku, konzerva mesnog nareska je bolji izbor od sendviča. Također se preporučuje imati zalihu hrane u ruksaku u slučaju nepredviđenih okolnosti, to je takozvana željezna rezerva (obzirom da je to najčešće konzerva).

Svjetiljka

Čak i ako krećete na izlet po danu, moguće je da vas zbog nepredviđenih okolnosti uhvati mrak. Svaki planinar trebao bi u ruksaku imati svjetiljku, preporučeno naglavna kako bi ruke ostale slobodne. Također preporučeno je imati rezervnu svjetiljku ili set zamjenskih baterija.  Postoje razne svjetiljke na tržištu, a vaš odabir neka bude u skladu s izletima koje planirate. Preporučamo uzeti svjetiljku koja koristi standardne baterije (AA ili AAA) jer ih je moguće nabaviti gotovo svugdje, a postoji velika šansa da netko od vaših suputnika ima rezervu.

Napunjen mobitel

Napunjen mobitel može spasiti život, osobito u trenutcima kada je potrebno pozvati pomoć. Stoga uvijek napunite mobitel prije izleta te ako idete na duge ture možete ponijeti i power bank. Mnoge lokacije u planinama imaju iznimno loš signal i mobitel pokušava cijelo vrijeme uhvatiti signal čime se baterija brže troši. Ako znate da idete na lokaciju gdje nema signala, moguće je prebaciti mobitel u zrakoplovni način rada te ga ponovno spojiti na mrežu kada je to potrebno, time ćete uvelike produžiti trajanje baterije.

Prva pomoć

Prva pomoć je vrlo bitna i trebala bi biti uvijek prisutna u ruksaku planinara, kako zbog pomoći sebi tako i zbog pomoći drugima. Trebala bi sadržavati zavoje, sterilnu gazu, sredstvo za dezinfekciju, tablete za glavobolju te magnezij u prahu koji pomaže kod grčeva mišića. Također dobro je ubaciti deku od takozvane svemirske folije koja je lagana, a vrlo korisna je za grijanje ili hlađenje ozlijeđene osobe. Prva pomoć ne mora biti velika zbog težine ali je redovito provjeravajte i eventualno dopunite drugim stvarima koje smatrate da trebate. Primjerice elastični zavoj ili trakica za stabilizaciju koljena, traka za žuljeve, tablete za želudac itd.

Nož

Univerzalni alat i sredstvo za jelo, dobar nož čini vrlo koristan dodatak prehrani. To ne treba biti neuništivi nož od pola kilograma, dovoljno je da imate laganiji preklopni nož poput Victorinoxa, Opinela ili Mora.

Zamka (pomoćno uže)

Uže debljine 5-8mm, najčešće 6mm te duljine 6 do 8 metara. Može poslužiti u brojnim situacijama od gradnje skloništa, medicinske pomoći do izrade osiguranja i spuštanje po strmom terenu. Ukoliko svaki planinar u grupi ima zamku lako se povezuje u vrlo dugo uže. Bitno je zamku kupiti u specijaliziranoj trgovini planinarskom opremom, a ne uzeti bilo koje uže kako bi se mogla pouzdano koristiti u svim situacijama

Rezervna odjeća

Rezervna suha majica, u hladnijem dijelu godine i flis. Na duljim turama korisno je imati i rezervne čarape. Prilagodite rezervu svojim potrebama, znojenju te meteorološkim uvjetima. Preporučamo odjeću staviti u vodonepropusnu vreću ili dobro zamotati u najlonsku vrećicu. Ruksaci imaju određenu dozu vodonepropusnosti no pod jakim pljuskom većina će propustiti.

Zaštita od vjetra/kiše

Ovisno o vremenskoj prognozi potrebno je ponijeti zaštitnu odjeću, prije svega jaknu. Najbolje je nabaviti vodonepropusnu jaknu od materijala koji „diše“ tj. propušta paru.  Postoji brojni izbor materijala i ne treba odmah krenuti na najskuplje poput GoreTex-a. Bitno je da jakna ima dobru ventilaciju ispod pazuha kako ne bi došlo do pregrijavanja prilikom uspona.  Izbjegavajte predebele jakne, bitnije je imati slojevitu odjeću koju možete prilagođavati okolnostima.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content