Naslovnica Planine VODIČ ZA PLANINARENJE S PSIMA

VODIČ ZA PLANINARENJE S PSIMA

Gorštaci

Kako znati što treba spakirati u ruksak?

To i nije neka mudrost, treba samo pratiti zlatno pravilo da stvari za psa ne premaše 1/3 ukupne težine vašeg psa. Većinom su to sve male stvari koje vaš pas može potrošiti po putu: hrana, nekoliko poslastica, voda i time s vremenom smanjiti vaš teret u ruksaku, osim nekih neophodnih stvari za psa, koje ćemo nabrojati kasnije.

Što napraviti ako se vaš pas razboli ili ozljedi?

Ovo je pomalo zastrašujuća pomisao, ali ako imalo poznajete svoj psa, možete izbjeći takvu situaciju.
Potrebno je samo pomno pratiti vašeg ljubimca i uvijek ga imati na oku kako bi mogli unaprijed procijeniti eventualnu opasnu situaciju. U slučaju da pas pojede nešto opasno, ako nagazi na nešto, ako ga nešto ugrize ili primijetite da nešto drugo nije u redu sa njime najvažnije je ostati pribran, umiriti psa i dati mu vode. Pozovite pomoć ili ako ste u mogućnosti odvedite ga najbližem veterinaru.

Ako je vaš pas pojeo nešto otrovno ili ga nešto otrovno ugrizlo znakovi će biti povraćanje, proljev, malaksalost, povećano pijenje vode, poremećena ravnoteža, drhtavica, otežano disanje ili čak i napadaj. U ovom slučaju jedino što možete je da ga hitno odvedete najbližem veterinaru. Ako to ne možete, hitno zovite pomoć.

Kako znati da je moj pas dobio dovoljno vode?

Najlakši način za to je da svaki put kada vi stanete pijete vodu, dajete vodu i svojem psu. Čak i ako odbije piti, navlažite mu malo njušku kako bi ga potaknuli da pije ili se samo osvježi.

Koliko dugo traje priprema za planinarenje sa svojim psom?

Počnite manjim zagrijavanjima kao što su brze dnevne šetnje od 30 minuta, dodajući svaki dan po 5-10 minuta. Kada vaše dnevne šetnje postanu malo duže, možete krenuti na malo napornije avanture, 3-4 sata malo težeg terena ili lakša planinarenja na ne tako zahtjevnim stazama. Istražite vaše lokalno područje. Kada se vaš pas upozna i sa takvim terenom, spremni ste za planine.

Mali savjeti

Planinarenje može biti nezaboravno iskustvo – spektakularni pogledi i izazovno penjanje može ga napraviti pravom avanturom.
Kada vaš dlakavi prijatelj planinari sa vama, želite da i on isto tako uživa. Ne želite da ozljedi svoje šape ili postane težak toliko da vas ne može pratiti. Stoga bi vam ovi savjeti mogli biti veoma korisni.

 • Prije svega, prije nego krenete u planine, odvedite svojeg psa veterinaru na rutinski pregled. Neke pasmine imaju više energije, neke manje ali svejedno pas mora biti fizički spreman za put. Također vodite računa da je primio sva redovna cjepiva koja su potrebna.
 • Ako imate štene, pitajte veterinara da li je dovoljno staro za odlazak u planine. Ponekad je potrebna godina dana ili više da se psu potpuno razviju mišići, kosti i imunološki sustav.
 • Pitajte veterinara koje preventivne lijekove možete ponijeti sa sobom. Sa sobom uzmite i pakiranje prve pomoći poput antibiotske kreme i nekoliko zavoja.
 • Ponesite dovoljno svježe vode. Bilo bi dobro da imate sklopivu zdjelicu za vodu tako da ju možete lako spakirati i nositi.
 • Ponudite psu vodu svakih 30 minuta.
 • Pročitajte upute i pravila staze kojom ste kanili krenuti.
 • Pratite kako se pas ponaša na putu. Da li može disati i normalno hodati.
 • Nemojte hodati po jakim vrućinama. Probajte krenuti što ranije ujutro.

Planinska oprema i zaštita za vašeg psa

 • Vjerojatno ste čuli za izreku “sa planine ne ponesite ništa osim fotografija, ne ostavljajte ništa osim svojih otiska”. Što se tiče vašeg psa, ne ostavljajte njegovo ni svoje smeće iza vas također.
 • Ako želite da pas nosi svoju torbu, povedite ga sa sobom kada ju kupujete tako da odmah možete vidjeti da li mu veličina odgovara. Stavite mu da nosi torbu u ležernoj šetnji tako da se može polako na nju priviknuti te da vidite da li mu je udobna.
 • Potražite ruksak koji ima podesive naramenice i džepiće za ventilaciju zraka. Također se uvjerite da ga nigdje ne iritira ili žulja jer to će mu to biti veoma neugodno iskustvo
 • Planinarenje po ljetnim vrućinama? Trebali biste zaštititi uši i nos vašeg psa od sunca , a također i od komaraca, krpelja i ostalih insekta. Vaš veterinar neka vam preporuči najbolje proizvode.
 • Namažite balzamom vašem psu jastučiće na šapama da im omogućite hidrataciju i zaštitu od vrućeg kamenja. Izbjegavajte vruće kamene površine koje bi ga mogle opeći.

Planiranje unaprijed je ključ za odličan provod i planinarenje sa vašim ljubimcem. Pružite mu sigurnost i sreću i uvijek ćete imati prijatelja koji će vas pratiti na najljepšim i najboljim  avanturama

Izvor : Figo Guest blog

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content