Naslovnica Savjeti Što učiniti ako vas ulovi nevrijeme u planini?

Što učiniti ako vas ulovi nevrijeme u planini?

Gorštaci

Jedno od osnovnih pravila prije odlaska u planinu je da treba pogledati vremensku prognozu. Vremenske prilike u planinama mogu se promjeniti vrlo brzo, no prognoza nam daje bar nekakav nagovještaj o tome što nas čeka. Preporuča se krenuti u planine što ranije, kako bi izbjegli ljetna nevremena koja se većinom javljaju popodne.

Planirajte svoj put, upoznajte se sa skloništima te pripremite opremu u skladu s prognozom. No i u slučaju najbolje prognoze valja imati neki oblik zaštite poput svemirske folije, a rezervnu odjeću, dokumente te elektroniku nosite uvijek u kvalitetnoj plastičnoj vrečici u ruksaku. Kod jake oluje i najkvalitetniji ruksaci će propustiti, osobito na leđnom dijelu.

Koje su opasnosti u planini?

Munja

Udar groma

Iznimno su opasni u visokim planinama stoga su grmljavinska nevremena nešto čega se boje svi planinari i alpinisti. Preporuča se ukloniti sa sebe sve metalne predmete poput cepina, štapova, karabinera, termosica, lončića isl. Stavite ih u vrećicu i spremite na sigurno dalje od sebe gdje ih možete kasnije pokupiti.

Spustite se s vrhova i grebena. Udaljite se od visokog drveća, metalnih predmeta, izdvojenih stijena i naravno sajli na osiguranim putevima. Sjednite na poleđinu ruksaka ili na namotano uže koji će činiti izolaciju prema zemlji. Smatra se da je kod udara groma najsigurnije biti na siparu, no pripazite na stijene crvene boje koje mogu sadržavati željezo ti time privlačiti i prenositi udare. U nekim situacijama možete osjetiti nakupljanje statičkog elektriciteta u zraku te čak može doći do toga da vam se kosa nakostriješi. Na tim mjestima se nije dobro zadržavati.

Vjetar

Vjetar

Olujni udari vjetra mogu srušiti suhe grane drveća, ali i prevaliti cijela stabla. Vjetar također doprinosi osjetu hladnoće. Opasan je na uskim, izloženim i neosiguranim stazama gdje olujni udari mogu uzrokovati pad. Ponekad jaki udari mogu pokrenuti odron nestabilnog kamenja ili snijega.

Kiša

Kiša

Pothlađivanje je stvarna opasnost u planini, čak i ljeti. Mokra odjeća, vjetar i noć su recept za vrlo neugodno iskustvo koje može biti životno opasno. Zato je vrlo bitno imati kvalitetnu odjeću, neku zaštitu za kišu te prije svega probati se skloniti na suho mjesto. Kiša će također učiniti kamen vrlo skliskim, a vrlo lako donedavno suhe jaruge mogu postati divlji brzaci. Obucite toplu odjeću koju imate, stavite je preko već mokre odjeće.

Bitno je da zadržite toplinu. Ako imate astro foliju (a preporučamo svakom planinaru da je nosi) zaogrnite se njome. Dobro može poslužiti i velika vreća za smeće.

Magla

Magla

Magla planinama daje mistiku i može nam priuštiti nezaboravne prizore. No u isto vrijeme može dovesti do totalne dezorijentacije i gubitka traga. U uvjetima niske vidljivosti zbog magle, osobito na nepoznatom terenu, treba dobro procjeniti vlastite sposobnosti te na vrijeme odlučiti ima li smisla riskirati. GPS navigacija može pomoći ali i dalje postoji opasnost od procjepa, promašenih staza te odlaska u krivom smjeru. Magla, osobito noću može biti vrlo zastrašujuće iskustvo gdje osoba s naglavnom svjetiljkom nestaje već par metara ispred suputnika.

Kako smanjiti rizik?

Prije nego što krenete na planinarenje ili bilo kakvu planinsku aktivnost, provjerite vremensku prognozu i upozorenja. Ako je najavljeno nevrijeme, razmotrite odgodu aktivnosti ili ostanite u skloništu dok vrijeme ne poboljša.

Opremite se odgovarajućom odjećom i opremom za planinarenje, uključujući kišnu odjeću, vjetrovku, toplu odjeću, naočale i kapu. Ako se nalazite na visokim nadmorskim visinama, temperature mogu biti znatno niže nego u dolini.

Uvijek imajte plan za sklonište u slučaju neočekivanog pogoršanja vremena. planinaska skloništa, domovi ili šatori mogu vam pružiti zaštitu od vjetra, snijega ili kiše.

Prije nego što krenete na planinarenje, obavijestite nekoga izvan vaše grupe o vašem planu, ruti i očekivanom vremenu povratka. Na taj način, netko zna gdje ste i može organizirati potragu ako se ne vratite na vrijeme.

Ako se nađete u planini tijekom nevremena, izbjegavajte izložene površine poput grebena, otvorenih padina ili visokih stijena. Pokušajte se kretati na sigurnim putovima i slijediti markacije.

Naučite prepoznati znakove promjene vremenskih uvjeta, kao što su nagli pad temperature, povećanje vjetra, zatamnjenje neba ili smanjena vidljivost. Odmah se obratite svojem planu i skloništu ako primijetite bilo što od navedenog.

Ako je potrebno prijeći rijeku, pričekajte da se nevrijeme smiri. Brze struje i nabujale rijeke mogu biti iznimno opasne i predstavljati ozbiljnu prijetnju vašoj sigurnosti.

Ako ste neiskusni u planinarenju ili niste upoznati s područjem, razmislite o angažiranju lokalnih vodiča. Oni će imati bolje znanje o području, vremenskim uvjetima i sigurnim rutama.

Ako koristite GPS, mobilne telefone ili druge elektroničke uređaje, pobrinite se da imate dovoljno baterija za cijelo putovanje. U slučaju nužde, to može biti ključno za pozivanje pomoći.

Ako planirate izlet u planinu, važno je imati odgovarajuće znanje i iskustvo za takve aktivnosti. Ako niste sigurni u svoje vještine, pridružite se planinarskom društvu kako biste naučili osnovne tehnike.

Kao što vidite, postoje brojne opasnosti i za vrijeme oluje najčešće se sve one pojavljuju u isto vrijeme. Stoga učinite sve kako bi takve situacije izbjegli, a ukoliko nije moguće osigurajte se da ste spremni pomoći sebi, ali i drugima. Prije svega ostanite sabrani i razmislite o svakom koraku.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content