Naslovnica Recenzije Scarpa Ribelle Lite OD/ HD: Iznimno lagane gojzerice za planinarenje, via ferrata i zahtjevnije rute

Scarpa Ribelle Lite OD/ HD: Iznimno lagane gojzerice za planinarenje, via ferrata i zahtjevnije rute

Gorštaci
Scarpa

Ova čvrsta četverosezonska čizma s B2 ocjenom odlikuje se upečatljivim dizajnom s Scarpa OutDry® vodonepropusnom membranom i vibram® Mont đonom za najbolju preciznost i prianjanje na podlogu za brzu i laganu upotrebu.

Glavne značajke

Materijal: Perwanger 2.5mm vodoobojna brušena koža + umetci od vodoodbojnih mikrovlakana. Sock-Fit XT konstrukcija omata se oko stopala poput čarape. OutDry® tehnologija.
Potplat: Vibram Pentax Precision III
Veličine: muškarci 41-48, žene 37-42
Kompatibilnost dereza: poluautomatske
Težina: 650g (½ para veličina 42)

Lokacije testiranja

Monte Rosa (Italija) – https://youtu.be/w5a3wI71IHY
Planjava (Slovenija) – https://youtu.be/1xDWBOSJVNg
Dinara ferata (Hrvatska) – https://youtu.be/vFKYLhDhhrw
Risnjak (Hrvatska) – https://youtu.be/FExavi4wcdM
Mala Mojstrovka (Slovenija) – https://youtu.be/A9lidaf7otE

Pregled

Za Ribelle seriju cipela Scarpa je razvila suradnju s Ulijem Steckom. Dizajnirali su izvanredno laganu cipelu, udobnu za duge pristupe i trekinge, preciznu za penjanje i dovoljno tvrdu za kombinaciju s poluautomatskim derezama. Idealne cipele za via ferrate, zahtjevne ture u visokom gorju i četiritisućnjake u ljetnim uvjetima. Za zbilja dobru preciznost pri penjanju zadužena je guma na kraju potplata i vezice koje sežu skroz do prednjeg dijela cipele.

Na početku se odmah primjeti prostranost kod prednjeg stopala i nožnih prstiju, nešto što se obično ne povezuje s dizajnom orijentiranim za feratu. No dok se prednji dio doimao prostranim, područje pete bilo je nešto uže. Pod nogama se osjeti blago savijanje koje je omogućava prilično prirodan hod za ovu vrstu cipele.

Scarpa opisuje Ribelle Lite OD kao cipelu idealanu za tehničke trekinge, ferate i alpinizam. Stoga bi cipele trebale biti idealane za kretanje po stjenovitim planinama od jeseni do proljeća kada pod nogama može biti mješavina snijega, leda i kamena ili blata i trave.

Duboke ripne pokazale su se dobre po blatu, ali što je najvažnije, savijanje potplata bilo je iznimno dobro prilikom prelaska po stijenama. Potplat se dobro lovi na stijenu i bilo je lako osjetiti gdje je moj palac na nozi omogućio dobar stupanj preciznosti u potrazi za nožnim prstima.

TABANICA

Pro Fiber Roll tabanica od polipropilena + anatomski i strukturalno oblikovana staklena vlakna različite debljine, lagana i s raznovrsnim anti-torzijskim sposobnostima. Maksimalna učinkovitost, stabilnost i udobnost.

GORNJIŠTE

Perwanger 2.5mm vodoobojna brušena koža + umetci od vodoodbojnih mikrovlakana. Sock-Fit XT konstrukcija omata se oko stopala poput čarape. Zaštitni pojas s vanjske strane za smanjivanje težine, guma s unutarnje strane i na prstima za veću zaštitu stopala. Konstrukcija gornjišta zajedno s đonom pruža maksikalnu preciznost i trajnost, podršku stopalu i mekši korak. Laminirano gornjište u OutDry® tehnologiji za veću udobnost i vodootpornost.

Rezultat ove konstrukcije je da se voda ne može skupiti u zazoru između vanjske i vodonepropusne obloge, jer nema praznine pa cijela ova metoda poboljšava prozračnost, smanjuje težinu i skraćuje vrijeme sušenja. Jedino je pitanje možda hoće li ova konstrukcija biti izdržljiva poput težeg kožnog dizajna?

VEZANJE

Novi Speed Lacing sistem vezanja koristi male bi-komponentne dijelove od laganog čelika i plastike. Vezanje, koje se proteže do prstiju, podijeljeno je u dva dijela. Donji dio s rupicama omogućava lagano zatezanje i namještanje cipele jednim pokretom. Gornji dio sa zaključavanjem vezica dijeli područje zatezanja vezica i kukice, čime osigurava sigurno vezanje cipele oko gležnja.

ĐON

Pentax Precision Roll đon, kojeg je dizajnirala SCARPA®, a razvijen je u suradnji s Vibram-om®: rezultat je lagan, amrotizirajući, tehnički đon.

Zaključak

Ove gojzerice su izvrsne za sve terene. Iako ih koristim više u zimskim uvjetima, pokazale su se više nego dobre na zemljanom i kamenom terenu.

Nošene su na miješanom terenu na Monte Rosa masivu iznad 4000 metara, a odlično su se pokazale i u alpama te na ferati.

S obzirom da imam šire stopalo, trebalo im je poslije kupnje malo vremena da se prilagode. Ukoliko imate uže stopalu, ne bi ste trebali imati problema s time.

Problema sa žuljevima nije bilo čak niti na dužim turama sa ruksakom težine oko 16kg (najduža tura je bila oko 11 sati).

U zimskim uvjetima gojzerice su nošene u kombinaciji sa debelim čarapama od Merino vune te sam u nekoliko navrata prilikom dužeg stajanja na snijegu osjetio neugodnu hladnoću. Prilikom kretanja nije bilo problema.

Za ove cipele koristim Petzl Vasak poluautomatske dereze s kojima sam uspješno ispenjao i nekoliko grapa u slovenskim Alpama. Dereze nakon stavljanja izvrsno drže i nije bilo problema sa otkopčavanjem ili klizanjem.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content