Naslovnica Hrvatska VIDEO: Vrhovima sjevernog Velebita

VIDEO: Vrhovima sjevernog Velebita

Gorštaci

“Malo je jedan život za Velebit” – ovu izjavu često koriste planinari govoreći o jednoj od naših najviših planina. Njegova raznolikost u svakom pogledu, od prirode, oblika, biljnog i životinjskog svijeta, staza, pogleda, doživljaja nekad nas ostavlja bez riječi: hoćemo li ikada moći pojmiti sve što on predstavlja? Što sve krije, koje njegove tajne nikada nećemo doznati, vidjeti, proživjeti?

Unatoč činjenici da nije naša najviša planina, svakako je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih. Mreža staza koja prekriva ovo područje bogata je – uvijek ostaje prilika za još jedan posjet, prolazak još jedne. Ovog puta, staza nas je povela vrhovima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, najmlađeg u Hrvatskoj. Kružnom rutom, obišli smo vrhove Zavižanski (Veliki) Pivčevac, Veliki Zavižan, Balinovac s povratkom do planinarskog doma Zavižan preko vrha Velika Kosa.

Zavižanski (Veliki) Pivčevac – 1676 m

Šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Ime je dobio po tetrijebu (u bunjevačkom govoru, pivcu, tj. pijevcu). 

Veliki Zavižan -1676 m

Krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećivaniji među velebitskim vrhovima. Na vrhu je stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji pruža. Ime Zavižan poznato je po visinskoj meteorološkoj postaji i popularnom planinarskom domu koji se nalazi na padinama obližnjeg vrha Vučjaka.

Balinovac – 1602 m

Stjenovit vrh u zavižanskoj skupini vrhova, koji jugozapadnim dijelom ograđuje Botanički vrt u Modrić dolcu. Unatoč razmjerno maloj visini u odnosu na obližnji Veliki Zavižan, gledan iz Botaničkog vrta djeluje impozantno zahvaljujući stijenama, a kako je vidik s njegova vrha otvoren prema moru, privlačan je planinarski cilj. Uspon na Balinovac zanimljiv je i zato što započinje u Velebitskom botaničkom vrtu. Vrt je 1966. godine osnovao zagrebački planinar i botaničar prof. Fran Kušan. Kod drvene kućice počinje kružna staza koja posjetitelju omogućuje da za pola sata šetnje vidi stotine biljnih vrsta, među kojima i velebitske endeme.

Velika Kosa – 1622 m

Velika Kosa je neobrasli vrh južno od doma Zavižan. Sa vrha se pored Kvarnera lijepo vidi dom Zavižan i nad njim vrh Vučjak.

Opisi vrhova: HPS

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content