Naslovnica Svijet Odrastanje malih snježnih leoparda. Čarobni video s Tibeta

Odrastanje malih snježnih leoparda. Čarobni video s Tibeta

Gorštaci

Snježni leopardi vrhunski su lovci i okretni penjači koji žive na velikim nadmorskim visinama, a predstavljaju jednu od najugroženijih vrsta na svijetu. Uzroci za njihov nestanak su višestruki, a ponajprije klimatske promjene koje mijenjaju njihova prirodna staništa. Velika odgovornost za to pripada i ljudima. Krivolov i teški suživot s lokalnim stanovništvom pridonijeli su tijekom desetljeća drastičnom smanjenju njihovog broja.

Procjenjuje se da trenutno ima između 2 710 i 3 386 jedinki. Iz tog razloga, vijest o viđenju mladunaca postaje razlog za veselje. Međutim, važno je da mladunci imaju priliku preživjeti, rasti, odrasti i razmnožavati se, dajući tako novu nadu ovoj vrsti.

Dvije godine života sažete u 1 minuti

Iz kineske provincije Qinghai, na sjeveroistočnom dijelu Tibetanske visoravni, dolazi uistinu čaroban video. Protagonisti su dva mladunca leoparda u društvu majke, a snimani su skrivenom kamerom dulje od dvije godine – od studenog 2019. do siječnja 2021. godine.

Family of 3 snow leopards spotted in Qinghai Province

A family of three snow leopards has been spotted in Maduo County, northwest China’s Qinghai Province. The footage captured by infrared cameras recorded a female snow leopard and her two cubs from November 2019 till January this year. The two baby snow leopards grew into strong young adults during this period of time. The big cat species has been listed as vulnerable and its population ranges from 2,710 to 3,386 globally. #EcoFuture

Objavljuje China Plus Culture u Ponedjeljak, 26. travnja 2021.

Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content