Naslovnica Svijet Međunarodni dan snježnog leoparda 2020: Jeste li znali da su ove velike mačke poznate kao ‘duhovi planine’?

Međunarodni dan snježnog leoparda 2020: Jeste li znali da su ove velike mačke poznate kao ‘duhovi planine’?

Gorštaci
Snježni leopard

Međunarodni dan snježnog leoparda obilježava se 23. listopada radi podizanja svijesti o njihovoj zaštiti.

Snježni leopardi su veličanstvena bića koja žive u visokom gorju središnje Azije, Himalaji, Hindu Kushu, Pamiru, Kunlunu Tyan Shanu, Altaju i susjednim planinskim lancima. Najsjevernije područje gdje živi je oko Bajkalskog jezera, na jugu se granica poklapa s južnim obroncima Himalaja, na istoku do istočnog Tibeta dok se zapadna granica proteže gorjem Hindu Kusha. Najveći dio područja na kojem živi je Tibet i drugi dijelovi Kine.

Njihova je tjelesna građa savršena za hladno vrijeme i život provode prelazeći tisuće kilometara kako bi se prehranili i razmnožavali. Fotografi divljih životinja rijetko ih primijete jer više vole živjeti sami duboko u džungli. Iz istog razloga nazivaju se ‘duhovima planine’!

Brojčano stanje

Brojčano stanje sniježnih leoparda je zabrinjavajuće. Jedan od razloga je prelijepo bijelo krzno, zbog kojeg su ga lovci izlovljavali, ali i visoka cijena koju se može postići prodajući ga za potrebe tradicionalne kineske medicine. Pored toga progoni ga se i jer ponekad ubije neku domaću životinju. U svim zemljama u kojima živi je zaštićena vrsta, no krivolov ga i dalje ugrožava. Pored toga, i lov na njihov prirodni plijen je ozbiljan problem za ovu veliku mačku. Postao je vrlo rijedak u velikim dijelovima područja koja nastanjuje.

Saznajte više o snježnim leopardima na Wikipediji o na snowleopard.org

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content