Naslovnica Video Video: Pad sa ferate, osiguranog planinarskog puta (bez ozljeda)

Video: Pad sa ferate, osiguranog planinarskog puta (bez ozljeda)

Gorštaci

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda pad sa ferate, osiguranog planinarskog puta?
Pronašli smo tri videa koji to pokazuju i iz kojih se može dosta naučiti. Ovim putem vas pozivamo da prilikom odabira ferate imate u vidu težinu i vlastite mogućnosti kako bi se spriječile situacije prikazane na ovim snimkama.

Via Ferrata de la Roche à l’Agathe, Thônes, Francuska

Težina E/F
Na ovom videu se vidi koliko je važno imati dodatnu gurtnu za osiguranje/odmor  (tzv. paničar) te pouzadnog partnera kod penjanja.

Via Ferrata de la Roche à l’Agathe

Postalm Klettersteig, Postalm, Austrija

Težina D, varijanta F
Austrijska ferata u okolici Salzburga koja na kraju ima dio  preko stijene Gamseleckenwand ocjene E i F te se taj dio može i zaobići. Na videu se opet vidi koliko je bitno imati dobru i pouzdanu opremu.

Postalm Klettersteig, Postalm, Austrija

Kaiser-Max-Klettersteig, Martinswand, Austrija

Težina: E
Video prikazuje penjača koji u jednom trenutku proklizava te pada. Tu se može vidjeti situacija kada se padne, a set za samoosiguranje nije zakopčan dovoljno visoko.

Kaiser-Max-Klettersteig, Martinswand, Austrija

Što je ferrata?

ferata (tal. [via] ferrata: željezni put), u planinarstvu, osigurani penjački put obično u Alpama i drugim planinama. Sastoji se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu (klinčani put), čelične sajle se koriste za osiguranje koja se pruža uzduž puta, ljestava i mostova.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više