Naslovnica Novosti Akcija spašavanja u Sloveniji: U Križnoj jami zarobljeni su vodiči i tri posjetitelja, svi su u dobrom stanju

Akcija spašavanja u Sloveniji: U Križnoj jami zarobljeni su vodiči i tri posjetitelja, svi su u dobrom stanju

Gorštaci
Križna jama

Dvojica špiljskih vodiča u subotu su povela troje posjetitelja u turistički obilazak Križne jame. Tijekom njihova posjeta voda je počela rasti, tako da se više nisu mogli vratiti do ulaza. Križnu špilju moguće je posjetiti samo brodom jer kroz nju protječe rijeka Bloščica.

Budući da posjetitelji špilje nisu izašli iz špilje do 15 sati, obavijestili su centar za obavještavanje koji je aktivirao spasilačku službu JZS, rekao je voditelj intervencije Luka Zalokar. Ronioci su zatim ušli u špilju i zatekli posjetitelje nepuna dva kilometra od ulaza u špilju pod Križnom gorom.

Tijekom noći do njih su stigli speleospašavatelji . Nalaze se u sigurnoj zoni, gdje vodiči već imaju spremnu sigurnu točku za slučaj sličnih događaja. Speleospašavatelji su za njih postavili i grijani bivak.

Nema životno ugroženih

Nitko nije životno ugrožen i trenutno nemaju zdravstvenih problema. – Sva petorica su živi, ​​opskrbljeni hranom i u dobrom psihičkom stanju – dodali su.

U 12 sati bit će predstavljen tijek akcije spašavanja, a uživo će se prenositi priopćenje regionalnog stožera civilne zaštite.
Kako je također rekao Benko, u stalnom su kontaktu s dežurnim hidrologom. Prema prvim predviđanjima, voda bi se trebala početi povlačiti već danas poslijepodne, kada će se temperature početi spuštati. Također bi moglo proći nekoliko dana dok put iz špilje ponovno ne bude siguran.

U akciji spašavanja trenutno sudjeluje 35 speleoloških spašavatelja i osam ronilaca iz cijele Slovenije, a u radu im pomaže i 11 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite. Spasioci će se do zarobljenika u špilji vratiti tijekom dana, jer je put do njih naporan i traje nekoliko sati.

Križna jama je špiljski sustav dug 8273 metra na području između Blokoga, Loškog i Cerkniškog polja. Spada u otvorene špilje s kontroliranim ulazom i turističke špilje. Značajka špilje je lanac podzemnih jezera sa smaragdnozelenom vodom. Po biološkoj raznolikosti, Križna špilja je četvrti najveći poznati špiljski ekosustav u svijetu. Jedna je od najljepših i najbolje očuvanih špilja na svijetu.

Foto: Facebook, krizna-jama.si

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content