Naslovnica Novosti Drama u Križnoj špilji je završena. Kako je tekla akcija spašavanja?

Drama u Križnoj špilji je završena. Kako je tekla akcija spašavanja?

Gorštaci

Nakon tri intenzivna dana, speleospašavatelji i ronioci su uspješno izvukli petero ljudi, obitelj s odraslim djetetom i dva vodiča, iz svjetski poznate krške jame Križne jame. Spašavanje nije bilo bez izazova, budući da je voda polavila prolaze otežavajući pristup zarobljenima. Zahvaljujući iznimno kvalificiranom timu speleospašavatelja i ronilaca, kao i ostalim sudionicima, petero ljudi je sigurno izišlo iz Križne jame.

Križna jama je poznata po svojim podzemnim jezerima, s ukupno 45 jezera, od kojih se 22 mogu prijeći čamcem.

Posjetitelji idu na obilazak čamcem, a na raspolaganju je nekoliko vrsta izleta. Najčešća je kratka tura s vožnjom po 1. jezeru koja traje sat do sat i pol. Petorica zaglavljenih otišla su vidjeti Kristalnu planinu. Kako pišu na stranicama Križne jame, putovanje na Kristalnu goru doista je nezaboravno putovanje jer je nastavak gotovo četverosatne ture. U 14. jezeru na putu je niski prolaz gdje je potrebno leći u čamac da bi se savladao prolaz. Na kraju 14. jezera nalazi se Križna Gora, preko koje treba pješačiti na drugu stranu, gdje se staza nastavlja do 15. jezera, nakon čega slijedi još nekoliko jezera, nakon čega se staza zaustavlja u Matjaževom rovu, koji je bogat stalaktitima. Na kraju 20. jezera nalazi se vodopad Kristalna gora. Galerija je od razine vode do stropa visoka 75 metara.

Tročlana obitelj s odraslim djetetom i dvoje vodiča također su krenuli ovim putem. Nakon što se zbog nabujale vode nisu uspjeli vratiti, sigurno i suho sklonište potražili su na Križnoj gori, koja je udaljena nešto više od dva kilometra od ulaza u špilju.

Uspješno spašavanje

Prema riječima zapovjednika civilne zaštite Srečka Šestana, oko 14 sati počela je evakuacija pet osoba. Tijekom noći, prema riječima voditelja speleospašavačke službe Waltera Zakrajška, vodostaj se spustio, pa su prolazi postali dostupni čamcima.

Voditelj jedinice za tehničko ronjenje Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Damir Podnar, koji je vodio ronilačku ekipu, naglasio je da se situacija mijenjala iz sata u sat. Prvotni plan bio je spasiti ih čamcem, ali to nije bilo izvedivo. Ovako zarobljene, ronioci su ih izvukli kroz sifon i omogućili im da samostalno dišu. Potom su pješice došli do čamca s kojim su zbog niskog vodostaja mogli proći kroz posljednji sifon. Zbog problema s visokom vodom roniocima je trebalo dva sata da dođu do zarobljenih ljudi, a sat i pol da se izvuku, opisao je spašavanje nakon završene intervencije.

Razgledavanje vodenog dijela do Kristalne gore inače je moguć samo zimi. Križna špilja je vodena špilja s vijugavim barijerama, jezerima i tekućom vodom koja stvara različite oblike stijena, poput faseta, žljebova, stropnih kotlova i drugih špiljskih oblika, pišu na službenim stranicama špilje.

Voda u Križnoj jami više puta ponire u sifon i ponovno izbija na površinu, da bi konačno u Kittlovim ponorima napustila špilju i otišla u Novu Križnu jamu. Na svom zapadnom kraju ponovno ponire i izlazi na ravnicu kod izvora Šteberškog Obrha. Odatle nastavlja dva kilometra, gdje ponire i zatim nastavlja svoj put kao potok Lipsenjščica. Nakon dva kilometra potok Lipsenjščica ulijeva se u potok Stržen koji je glavni tok u Cerkniškom polju.

Prošle godine u špilji je zabilježeno rekordnih 20 000 posjetitelja, te se jama smatra se sigurnom, u kojoj se ovako visok vodostaj, kakvom svjedočimo u posljednja dva dana, događa u prosjeku rjeđe od jednom godišnje.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content