Naslovnica Zanimljivosti Južni Tirol: Zvonik koji izranja iz jezera

Južni Tirol: Zvonik koji izranja iz jezera

Gorštaci

Na umjetnom jezeru Resia, iz čijih se voda uzdiže kultni zvonik, u tijeku su radovi na održavanju brane. Posljednjih dana vodostaj je spušten što je dovelo do ponovne pojave ostataka potopljenog sela iz 1950. godine.

Povijest jezera Resia

Jezero Resia (Reschensee) najveće je u Južnom Tirolu. Dugo je 6,6 km i široko 1 km. Jezero se nalazi točno na 1498 metara nadmorske visine na području Curon Venosta (BZ), u blizini prijevoja Resia.

Do 1950. godine, umjesto velikog jezera, na prijevoju Resia postojala su tri prirodna jezera: jezero Resia, jezero Curon i jezero San Valentino alla Muta. Između 1947. i 1949. godine izgrađena je brana, koja je dovela do spajanja prva dva jezera i potopa većeg dijela sela.

Ukupno je potopljeno 677 hektara zemlje, a gotovo 150 obitelji je izgubilo sve što su imali. Kompenzacija za to se pokazala vrlo skromnom i mnogi su stanovnici odabrali put emigracije.

Kultni zvonik

Usamljeni zvonik crkve Sant’Anna, romaničke crkve iz 14. stoljeća vidljiv je u svim godišnjim dobima kao spomenik starim vremenima. Iza njega se uzdižu veličanstvene planine Vallelunga.

Uz zvonik se veže i legenda koja govori kako još uvijek zna čuti zvono u tornju kako zvoni, iako je ono odstranjeno nakon gradnje jezera. 

Zvonik je posljednjih godina dobio novi šarm zahvaljujući romanu “Io resto qui” (Einaudi) Marca Balzana, dobitnika nagrade za planinsku knjigu Itas 2019 i Netflixove serije “Curon”.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content