Naslovnica Novosti VIDEO: Spašavanje planinara zatočenog 3 dana u ledenjačkoj pukotini na Annapurni

VIDEO: Spašavanje planinara zatočenog 3 dana u ledenjačkoj pukotini na Annapurni

Gorštaci

O čudesnom spašavanju indijskog planinara Anuraga Malooa, zatočenog 3 dana u pukotini na Annapurni, govori snimka koju je snimio Adam Bielecki kamerom na kacigi

Indijski planinar je zbog zdravstvenih razloga odustao je od pokušaja uspona te je prilikom spuštanja prema baznom kampu pao u pukotinu na oko 6000 metara nadmorske visine, između kampa 3 i kampa 2. Epsko spašavanje, izveo je tim u kojem su bili Adam Bielecki, Mariusz Hatala, Lakpa Nurbu Sherpa, Chhepal Sherpa, Dawa Nurbu Sherpa, Lakpa Sherpa i Tashi Sherpa (uz koordinaciju Chhang Dawa Sherpe iz Seven Summit Treks). Vjerojatnost da će se planinar pronaći živ, bile su minimalne.

Planinar je pronađen živ

“Našli su ga živog. Prevezen je u bolnicu u kritičnom stanju, ali je još živ”, kratka je, ali emotivna poruka kojom je jedan od Anuragove braće u četvrtak ujutro objavio njegov pronalazak i spašavanje. Teško je zamisliti s kakvim su se poteškoćama spasioci suočavali. Kako su uspjeli locirati Malooa, u kakvom su ga stanju pronašli, kakve su emocije osjetili kad su shvatili da je još uvijek živ i kako je došlo do delikatnog prijenosa na površinu iz 50 metara duboke pukotine. Nedavno objavljen video sa kacige Bieleckog, prikazuje snimke snimljene iz unutrašnjosti pukotine i spašavanje ozljeđenog planinara.

U prvom videu koji je sam Adam podijelio na Instagramu, svjedočimo trenutku u kojem poljski planinar stiže do Anuraga, čije se tijelo vidi prekriveno snijegom. “Mislio sam da tražim beživotno tijelo u ovoj praznini dubokoj 50 metara”, prokomentirao je nakon toga protagonist.

Drugi video koji je podijelio Mingma Sherpa iz Seven Summit Treksa prikazuje delikatnu fazu podizanja planinara iz ledenjačke pukotine.

Spašavanje jedan u milijun

Izuzetno spašavanje, jedan u milijun, ovo je izraz koji je izabrao Mingma kako bi sažeo uspjeh koju je postigao tim. Podsjećamo da su radi podrške operaciji Adam Bielecki i Mariusz Hatala privremeno napustili bazni kamp smješten u podnožju sjeverozapadne strane Annapurne, njihovog cilja sljedećih nekoliko tjedana (zajedno s Felixom Bergom, njih dvojica namjeravaju pokušati ponovno otvaranje nove rute do vrha, nakon dva neuspjela pokušaja proteklih godina).

Treći video, u kojem mijenjate perspektivu, idući iznutra prema van pukotine, je onaj koji je podijelio Chhang Dawa Sherpa (SST), a prikazuje trenutak kada je Anurag izvučen na površinu.

Uloga koju su odigrali vješti piloti helikoptera također je bila iznimno važna jer su uspjeli savladati ne baš lake vremenske uvjete na jednoj od najsmrtonosnijih planian na planeti. Izvukli su Anuraga i prebacili ga u Pokharu, bolnicu Manital, iz koje je kasnije, nakon poboljšanja vremena, planinar je prebačen u bolnicu u Kathmanduu. Njegovo stanje se odmah pokazalo kritičnim. No, posljednjih dana planinar je nastavio pokazivati ​​veliku snagu. Kako javlja Indian Express, nakon dana u komi, Maloo se u ponedjeljak počeo oporavljati otvorivši oči nakon što je čuo svoje ime. U svakom slučaju, situacija je i dalje kritična.

Photo: https://www.instagram.com/adamtheclimber/

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content