Naslovnica Novosti Otapanje ledenjaka i ratna sjećanja: 900 bombi izronilo iz leda

Otapanje ledenjaka i ratna sjećanja: 900 bombi izronilo iz leda

Gorštaci
Italija eksplozivne naprave ledenjak

2. inženjerijska pukovnija iz Trenta nedavno je završila operaciju “Nardis i Presena 22-23” neutralizacijom 900 topničkih granata srednjeg i velikog kalibra iz Prvog svjetskog rata koje su pronađene u kolovozu 2022.godine na 2500 i 3000 metara nadmorske visine.

2022. godina bila je crna za ledenjake u Alpama. Godinu koju karakteriziraju zima s malo snježnih padalina i iznimno vruće i suho ljeto, dva “anomalna” godišnja doba koja su dovela do pogoršanja stanja alpskih ledenjaka. Ledenjaci, sve osjetljiviji i ranjiviji, tope se sve većom brzinom. Procjenjuje se da bi oni manji mogli nestati do kraja stoljeća, oni veći, oni koje smo nekoć mogli nazvati “divovima Alpa”, gube svoj identitet. U vrućem ljetu 2022. godine, kao posljedica topljenja ledenjaka, duž cijelog alpskog luka svjedočili smo ponovnom izranjanju “sjećanja” iz leda, poput iznenadnog pojavljivanja neolitskog svisca na 4200 metara na Lyskammu u masivu Monte Rosa, kozoroga koji datira iz istog razdoblja pronađenog na Cima Fiammanteu na 3228 metara nadmorske visine i stotine ratnih naprava na planinskim lancima Adamello i Presena.

Ako je za izvlačenje prva dva “blaga” bila potrebna potpora arheologa, u slučaju bombi bila je nužna intervencija vojske. Duga i delikatna operacija završila je neutralizacijom 900 topničkih granata srednjeg i velikog kalibra iz Prvog svjetskog rata, a operaciju je izvela 2. inženjerijska pukovnija iz Trenta, nazvana “Nardis i Presena 22-23”.

Italija eksplozivne naprave ledenjak

Opasnost od neeksplodiranih sredstava na ledenjacima

Ljeto 2022., kao što je navedeno, predstavljalo je posebno godišnje doba. Krajem srpnja, u švicarskim Alpama temperature smrzavanja porasle su na 5.184 metra, što je apsolutno izvan normalne vrijednosti, uzimajući u obzir prosjek za kolovoz na tom području na 3.500 metara. Ali za velike protagoniste Bijelog rata to nije bila prva godina obilježena ponovnim pojavljivanjem ratnih relikvija. Fenomen je poznat već neko vrijeme, desetljećima, ali je posljednjih godina, kao posljedica progresivnog povlačenja ledenjaka, intenziviran, što je rezultiralo povećanjem opasnosti za planinare i izletnike.

2019. godine dva mlada španjolska planinara ozlijeđena su slučajnom eksplozijom ratnog streljiva što je dovelo do početka rekultivacijskih radova od strane 2. inženjerijske pukovnije Guastatori. Nakon ovog incidenta uslijedilo je nekoliko prijava policiji od strane planinara koji su naišli na bombe, a koje su izašle na vidjelo kao posljedica otapanja snijega i leda. U ljeto 2019. pokrenuta je hitna akcija potrage nakon koje su uslijedile daljnje operacije na godišnjoj razini. akcije se provode uglavnom u ljetnoj sezoni tijekom koje topljenje snijega omogućuje učinkovitiju potragu.

Italija eksplozivne naprave ledenjak

Tijekom prošlog ljeta ponovno je pokrenuta potraga i transport opasnog streljiva koje je izronilo iz leda. U operaciji su aktivno sudjelovali 4. pukovnija vojnog zrakoplovstva Altair, karabinjeri, Alpska služba spašavanja Guardia di Finanza, Helikopterska ekipa autonomne pokrajine Trento, Alpinističko društvo Tridentine, Šumarski korpus autonomne pokrajine Trento i Vojni zbor Crvenog križa. Za dovršetak aktivnosti i miniranja 900 granata pronađenih tijekom ljeta, 2. inženjerijskoj pukovniji trebalo je mjesec dana. Aktivnost je provedena na siguran način u obližnjem kamenolomu koji su inženjeri i nadležna tijela smatrali prikladnim za rad. Kako je objavljeno na web stranici pukovnije, “potrebno vrijeme je optimizirano na najbolji mogući način kako bi se minimizirao svaki utjecaj na lokalno stanovništvo i na cestovnu mrežu.”

Kako se ponašati u slučaju “susreta” s eksplozivnom napravom?

2. inženjerijska pukovnija, zajedno sa specijaliziranim odjelima mornarice nastavila je s uklananjem ukupno više od 27 000 eksplozivnih naprava različitog kalibra i vrsta, od kojih je veliki dio također izvučen iz jezera Varna u Južnom Tirolu. To su brojke koje jasno pokazuju kolika je vjerojatnost “susreta” s eksplozivnom napravom dok hodate planinskim predjelima koji su prošlog stoljeća bili poprišta rata.

A kako bismo se trebali ponašati? Osnovno je pravilo držati se čim dalje i odmah prijaviti prisutnost eksplozivnih naprava lokalnim vlastima. Daljnji prijedlog koji dolazi od Glaciološke komisije SAT je “Gledajte, fotografirajte i ne dirajte čak i ako je dojam da je sve inertno”.

Foto: Corpo Militare Volontario CRI fanpage

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content