Naslovnica Video Video: Kako je to penjati se slijep?

Video: Kako je to penjati se slijep?

Gorštaci

Koliko ste dobri kada radite jednu stvar koja vam najbolje ide? Jeste li to toliko dugo vježbali da je gotovo intuitivno? Možete li to učiniti bez razmišljanja ili bez gledanja? Možete li to učiniti povezanih očiju?

Jesse Dufton može. Zapravo, Jesse se većinu svog života penjao na slijepo.

Rođen sa samo 20 posto centralnog vida, njegovo rijetko degenerativno stanje oka znači da mu je u 34. godini života vid gotovo nestao.

Ipak, ovo nije zaustavilo Jesseja. Postao je paraclimbing prvak i prvi slijepi penjač koji je penjao lead na The Old Man of Hoy – zloglasnoj 137 metara visokoj stijeni uz obalu Orkneya u Škotskoj.

“Postoji poprilično slijepih ljudi koji misle da je njihov život gotov kada izgube vid. To to nije istina. Postoje stvari koje postaju vraški puno teže, ali ako ste spremni na težak posao, još uvijek možete puno toga učiniti ”, rekao je Jesse.

Pronašli smo ovaj video snimak Jessea kako se penje na Forked Lightning Crack (E2 5c) u zapadnom Yorkshireu. Snimka na neki način pokazuje kako se kombinacijom vještine i odlučnosti dolazi do vrha.

Sa svojom suprugom i vodičem Molly, Jesse se izvlači po ovoj škakljivoj pukotini, postavljajući zaštitu koja će ga zaustaviti u slučaju pada.

Penjanje je teško i u najboljim uvjetima, a onda se sjetite da je svaki pomak prema gore korak u nepoznato, pri čemu se Jesse oslanja isključivo na svoju intuiciju i Mollyine smjernice dok se kreće sve više po pukotini.

Kapa dolje, čovjek je nevjerojatan.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content