Naslovnica Novosti Everest 2021: Sve što trebate znati o sezoni koja je upravo završila

Everest 2021: Sve što trebate znati o sezoni koja je upravo završila

Gorštaci
Everest

Sezona uspona na Mount Everest službeno je završena zadnjim usponima 1. lipnja. Od 3. lipnja, ruta kojom se penjalo prema vrhu više se ne održava. Ruta je ostala otvorena nekoliko dana duže od planiranog, kako bi se omogućili zadnji usponi koji su bili odgođeni zbog lošeg vremena.

U sjeni Covida

Sezona koja je upravo završila bila je posebno teška zbog pandemije Covid-19. Započeta s velikim očekivanjima, u nekoliko tjedana nakon dolaska penjača, situacija se drastično promjenila zbog vrtoglavog porasta zaraza u susjednoj Indiji. Nepal je doživio neviđeni kolaps zdravstva od kojega se nažalost još uvijek nije u potpunosti oporavio, iako danas krivulja polako ide prema dolje. Međutim, mjere za suzbijanje pandemije i dalje su na snazi, “lockdown” je stvarnost, a Nepal je i dalje na popisu zemalja s najvećim rizikom. Zbog toga su granice zatvorene za Nepalce i one koji su ostali u Nepalu ( zabrana koju također priprema Pakistan i koja će utjecati na ljetnu sezonu u Karakorumu).

Uvjerenje da se Covid-19 može držati podalje od baznih logora ubrzo se pokazalo iluzijom.

Iako do danas nepalska vlada još nije prijavila nijedan pozitivan slučaj, sa sigurnošću znamo da je na Everestu bilo nekoliko desetaka pozitivnih stranaca. U baznom logoru sve je učinjeno kako bi se epidemija pokušala suzbiti, nosile su se maske i ekspedicije se nisu miješale. Usprkos tome, neke su agencije odlučile napustiti bazni kamp ranije.

Nestabilno vrijeme

Vrijeme je također imalo važnu ulogu u ishodima sezone. Proljeće se pokazalo prilično nestabilnim zbog dvije ciklone iz Indije koje su donijele snijeg i vjetar. Najveći utjecaj je imala ciklona Yaas, koja je donijela jak snijeg i vrlo jake udare vjetra. Na kraju je bilo samo sedam dobrih dana za uspon.

Brojevi

Prema neslužbenim informacijama na vrh se popelo 534 penjača, od čega 339 vodiča i 195 klijenata. Gotovo dvije šerpe za svakog klijenta. To su brojevi koji nas zasigurno tjeraju na razmišljanje. Svi su na vrh pošli koristeći dodatni kisik.

Četiri žrtve: dva penjača i dvije šerpe. Abdul Waraich (CH) i Puwei Liu (SAD), obojica zbog iscrpljenosti i problema povezanih s nadmorskom visinom tijekom spuštanja 12. svibnja; Šerpa Pemba Tashi, pada u pukotinu na C2; i Wong Dorchi nizbrdo do C4.

Te se brojke tiču ​​samo nepalske strane, budući da je Kina odlučila otkazati jedinu lokalnu ekspediciju zbog straha od zaraze (čak je na vrhu predložena anti-Covid barijera).

Rekordi

Napravljena su dva rekorda. Kami Rita Sherpa stigao je na vrh Everesta 25. put. Nepalac je želio napraviti i 26. uspon, ali se zbog predosjećajnog sna radije vratio u Kathmandu. Tsang Yin Hung, iz Hong Konga, najbrža je žena s dodatnim kisikom koja se popela na Everest: 25 sati i 50 minuta hodala je rutom od baznog kampa do vrha (ranije Phunjo Jhangmu Lama).

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content