Naslovnica Priče Upoznajte Maciku, macu koja je osvojila srce Grossglockner-a

Upoznajte Maciku, macu koja je osvojila srce Grossglockner-a

Gorštaci

Upoznajte Maciku, malo drukčiju mačku i njezin uspon na Grossglockner, 3 798 m visok alpski vrh koji je i ujedno i najviši vrh Austrije

Malo je maca koje imaju priliku da planinare, a kamo li da nižu značajnije uspjehe. Ali ovo je jedna veoma neobična maca zvana Macika. Njenu volju za planinarenjem otkrili smo kada je bila još mala. Njena prva posjeta planini prošla je sa velikom dozom radosti. Skakutala je kao zečić i trčkarala je naokolo. Upoznavši Vlašić bila je presretna i tada smo shvatili da je više od obične mačke. Nije htjela biti u gradu već je željela na planinu i da se upusti u nove avanture. Da bismo provjerili koliko joj paše planinarenje i kako će se ponašati, da li će joj odgovarati to, poveli smo je na Visočicu na vrh Džamija. Od početka je skakutala kao zečić od silne radosti što slobodno šeta livadama, te se jedan dio ponašala poput psa trčeći oko nas i prateći nas u stopu. Čekala bi da svi u grupi prođu pa da ide za nama, baš kao profesionalni vodič željela je da smo joj svi na oku. 

Prema Grossglockneru

Nakon Vlašića, Visočice, Prenja i drugih planina po Balkanu odlučili smo da je povedemo na Grossglockner. Put u Austriju provela je spavajući u autu, ali nije joj ništa promaklo na putu. Gdje god bi auto usporio ili stao ona bi već bila na prozoru i gledala što se dešava.

Macika Grossglockner
Na putu


Stigli smo kasno navečer na parking u podnožju Grossglockner-a. Kiša koja je padala cijelu noć natjerala nas je da spavamo u hotelu, u blizini. Macika je spavala cijelu noć kao da je znala da je sutra čeka zahtjevan uspon. Hladno jutro sa zubatim suncem nas i nije baš radovalo, ali smo ipak krenuli na uspon. Macika je provela svo vrijeme hodajući sa nama i njuškajući okolinu. Kada smo se popeli do drugog doma Studlhutte, Macika nije bila dobro došla na tim vratima. Čistač nam nije dao da unesemu macu ni u njenom ruksaku.

Ispred Studlhutte planinarskog doma

Brzinski smo doručkovali, malo predahnuli i krenuli smo dalj. Tada se Macika prvi put susrela sa sviscima koji su je izluđivali svojim krikovima i uspješno se sakrivali u svoja skloništa dok ih je ona pokušavala hvatati. Polako, korak po korak, pred nama se ukazao veličanstveni Grossglockner.

Grossglockner
Pogled na Grossglockner

Slikajući se i uživajući u suncu došli smo do ledenjaka. Dok smo stavljali opremu na sebe Macika nas je čudno promatrala. Odmah je shvatila da je snijeg hladan za njene šapice pa se smjestila na rame. Naveza je krenula, a maca na prvom mjestu u navezi na ramenu. Sporim ali sigurnim korakom prođosmo preko ledenjaka. Odmah nakon ledenjaka, kada smo došli do ferrate, maca je željela da hoda i skakuće po kamenju. Narednih sat vremena je provela njuškajući rupe između kamenja na ferrati i prateći planinare koji su se spuštali sa Grossglockner-a. Pred sam kraj ferrate čula je veći broj ljudi i nije željela nastaviti dalje. Skočivši na rame krenuli smo dalje. Sam izlazak iz ferrate i dolazak do doma Erzherzog Johann Hutte-a bio je zapanjujući. Macika je bila veća atrakcije nego sam Grossglockner i sve ostalo.

U navezu

Sve i jedan planinar koji se nalazio na domu i oko njega slikao je i pitao se otkud mačka na toj nadmorskoj visini. Svi su bili zbunjeni ali i radosni zbog Macike. Kada smo ušli u dom da rezerviramo smještaj svi su bili oduševljeni Macikom. Dobili smo svoje krevete, kao i maca svoje mjesto u sobi, ali pod jednim uvjetom – da je fotografiraju radnici doma. Poslije uspona i tople večere ubrzo smo utonuli u san. Ustajanje prije zore i šetnja oko doma sa Macikom je izazvalo ponovo burnu reakciju kod planinara, jer su je svi htjeli fotografirati i da se i oni fotografiraju s njom. Ali naša Macika to ne voli pa im je pobjegla, te smo i mi krenuli ubrzo i na uspon.

Uspon na Grossglockner

Hladno vrijeme i jak vjetar su natjerali Maciku da se smjesti na toplo, u svom ruksaku. Na našu sreću bila je jako mirna tokom uspona, kao da je znala da je ovo jedan zahtjevan i ozbiljan uspon. Promatrajući iz ruksaka ljude koje su se borili sa svojim strahovima i željom da se popnu na vrh polahko je i zaspala. Ponekad probudivši se, provirila bi glavicu da vidi dokle smo stigli, te osjetivši hladan vjetar vraćala se u svoj ruksak i razgledavala iz njega.

Gužva i galama, netolerantnost planinara njoj nije smetala, a nije ni nama. Polako, korak po korak, prvenstveno misleći na našu sigurnost, približavamo se vrhu. Kada smo došli na sam vrh Grossglockner-a puhao je tako jak vjetar da smo se morali osigurati za križ koji je stajao na vrhu, da nas ne otpuše. Macika je bila znatiželjna toliko da je sve iznjuškala i nakon nekog vremena ušla je sama u prvi ranac i nije više nije željela izlaziti na vjetar.

Brzo fotkanje sa macom, kratki odmor i još brže pakiranje bilo je sve od nas na vrhu. Macika koja je bila na 3798 m/nv ne viđa se svaki dan.

Grossglockner
Na vrhu Grossglocknera

Snijeg na toj visini u kolovozu normalna je pojava tako da nije ni nas zaobišao, kako u usponu tako i kada smo se spuštali. Macika je pratila kako se spuštamo sigurno i lagano prema Erzherzog Johann Hutte domu. Absajl nam je omogućio da se brže spuštamo i izbjegnemo malo i gužvu. Kada smo se spustili gdje nema vjetra Macika je odmah iskočila iz ruksaka i počela sa njuškanjem Grossglockner-a.

Polako prateći Macikine korake spustili smo se do doma. Svi su gledali u Maciku – mačka bila na vrhu Grossglockner-a, svi su se čudili. Umorni ali sretni zbog ispenjanog odlučili smo da noćimo još jednu noć i sutra krenemo dalje. Sljedeće jutro krenuli smo niz ferratu, a i Macika za nama sve do ledenjaka. Macika kada je ugledala ledenjak odmah je htjela na rame da ne hoda po snijegu i ledu. Poslije ledenjaka nije htjela niti čuti da se nosi ili bilo što slično, već samo da hoda sa nama stazom. Njuškajući sve živo pa tako i krave koje su se našle na pašnjacima u podnožju Grossglockner-a, vidljivo je bila zadovoljna Grossglockner-om, kako ona tako i mi sa njom.

Mnogobrojni turisti koji su šetali stazama fotografirali su je i prstom pokazivali na nju, a ona kao iskusni planinar samo se pravila važna i išla svojim putem. Kada smo došli na parking odakle smo i započeli našu avanturu, svi su bili zadivljeni Macikinim uspjehom. Kažu da je to prva mačka koja je bila na vrhu Grossglockner-a. Tada smo shvatili da je maca zvana Macika osvojila srce Grossglockner-a i da je spremna na mnogo više kao i mi.

Pogledajte i ostale avanture Macike, Alme i Denisa na njihovoj Facebook stranici Trio fantastiko

Ovo van je štorija o Nadalini / Maciki??

Gepostet von Trio fantastiko am Mittwoch, 29. Juli 2020

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content