Naslovnica Novosti Dan planeta Zemlje: Obnovimo našu Zemlju!

Dan planeta Zemlje: Obnovimo našu Zemlju!

Gorštaci

22. travnja, na Dan planeta zemlje mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta.

Tema ovogodišnjeg 51. Dana planeta Zemlje glasi “Restore Our Earth” (Obnovimo našu Zemlju), a namjera je prikazati utjecaj ljudskog djelovanja na zagađenje i klimatske promjene te motivirati na promišljanje o vlastitim navikama i poticanje na nužnost promjena u ponašanju.

Počeci

Ideja o obilježavanju Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a 2009. godine je UN 22. travnja proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. Danas se ovaj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Saznajte više na službenoj web stranici Dana planeta Zemlje: earthday.org

Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više