Naslovnica Novosti Nepal uveo sedmodnevnu karantenu za planinare i trekere

Nepal uveo sedmodnevnu karantenu za planinare i trekere

Gorštaci
Nepal trekking

Razmišljate o trekingu ili planinarenju u Nepalu? Imajte na umu da je Nepal uveo obaveznu sedmodnevnu hotelsku karantenu za sve strance. Također, obavezan je i Covid-19 test na početku i na kraju izolacijskog razdoblja.

Ovo su samo neki od zahtjeva sadržanih u smjernicama koje je u utorak izdalo Ministarstvo turizma Nepala za strane planinare i trekere, a kojima će biti dopušteno posjetiti zemlju od 17. listopada.

Agencije koje organiziraju treking i planinarenje kritizirale su ove mjere, rekavši da ovaj “oštri” tretman prema turističkoj industriji obeshrabruje putovanja.

Vlada je 12. ožujka odlučila privremeno zaustaviti izdavanje turističkih viza državljanima svih zemalja i otkazati proljetne ekspedicije, uključujući i one na Mount Everest.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila izbijanje COVID-19 virusa pandemijom i pozvala države da poduzmu mjere predostrožnosti. Vlada Nepala također je zaustavila međunarodne letove od 20. ožujka, a zemlju stavila pod blokadu od 24. ožujka. Naredba o boravku u kući ukinuta je 21. srpnja, a neka su ograničenja još uvijek na snazi.

Pod pritiscima, odlučili su dopustiti strancima da sudjeluju u planinarskim aktivnostima kako bi oživjeli turističku industriju u zemlji koja je teško pogođena pandemijom Covid-19.

“Otvorili smo se, ali samo za planinare i trekere. Turistima koji namjeravaju doći u druge svrhe, poput zabave i hodočašća, dolazak zasad neće biti dopušten ”, rekao je Kamal Prasad Bhattarai, glasnogovornik Ministarstva turizma.

“Na taj potez odlučili su se prilično oprezno, usred Covid -19 pandemije, kako bi se strancima omogućilo da posjete planinske regije Nepala.”

Putnici moraju osigurati vize prije nego što stignu u Nepal. To znači da vlada neće izdati vize prilikom dolaska u međunarodnu zračnu luku Tribhuvan kao prije.

Budući posjetitelji koji nisu u mogućnosti osigurati vize putem nepalskih veleposlanstava i diplomatskih predstavništava u inozemstvu, trebali bi ih prethodno zatražiti putem svojih treking ili turističkih agencija u Nepalu.

U takvim slučajevima, Odjel za turizam koji izdaje planinarske dozvole i Turistička zajednica Nepala koja izdaje dozvole za treking, preporučit će Odjelu za imigraciju izdavanje viza podnositeljima zahtjeva. Na temelju takve preporuke, Odjel imigracije će pripremiti vize na ulaznom mjestu ili mjestu polaska.

Potrebni dokumenti za dobivanje vize su negativan COVID-19 test ne stariji od 72 sata, dokumenti izdani iz Nepala za vize, dokumenti koji dokazuju da imaju unaprijed rezervirani hotel za najmanje sedam dana i osiguranje vezano uz Covid-19 s pokrivenošću od 5000 USD po osobi.

Smjernice kažu da će se putnicima koji imaju sve ove dokumente odobriti viza i morat će provesti najmanje sedam dana u hotelskoj karanteni.

Nakon razdoblja karantene putnici moraju proći još jedan COVID-19 test o svom trošku, a ako je rezultat negativan, bit će im omogućeno da nastave do svojih odredišta u planinskom području.

Putnici koji imaju pozitivne testove morat će ostati u hotelskoj karanteni sve dok im rezultati ne budu negativni.

Trekeri i planinari moraju osigurati svoje vodiče za 100 000 Rs. Prema vladinim smjernicama, vodiči su obvezni za sve planinare i trekere.

Budući da su se razne agencije žalile da vlada, provodeći stroge mjere, odvraća turiste od dolaska, mogle bi se unijeti potrebne izmjene u odredbe ako privatni sektor iznese prijedloge za olakšavanje postupka, rekao je glasnogovornik Ministarstva turizma Bhattarai.

2018. godine, turistički sektor Nepala ostvario je 240,7 milijardi Rs prihoda, što je gotovo 8 posto BDP-a; i podržao je, izravno ili neizravno, više od 1,05 milijuna radnih mjesta, navodi se u godišnjem izvješću Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Izvor: inquirer.net
Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više