Naslovnica Zanimljivosti Iz povijesti: Lavina na Mount Everestu 2015

Iz povijesti: Lavina na Mount Everestu 2015

Gorštaci

Lavina na Mount Everestu, koju je izazvao smrtonosni potres u Nepalu 2015. godine, zatrpala je dio baznog logora i pritom ubila više od dvadeset ljudi.

Tijekom popodneva 25. travnja 2015., potres jačine 7,9 po Richteru pogodio je Nepal i susjedne zemlje. Podrhtavanje je pokrenulo lavinu sa obližnje planine Pumori koja je krenula prema baznom logoru na Mount Everestu. Najmanje dvadeset i četiri osobe su poginule, a više od šezdeset ih je ozlijeđeno.

Spašavanje

Ujutro 26. travnja stigli su helikopteri i započeli spasilačku akciju u kojoj su uspjeli prevesti 22 teško ozlijeđena prije nego je operaciju zaustavilo loše vrijeme. Ozlijeđeni su prevezeni u selo Pheriche koje je bitna stanica za penjače te ima osnovnu bolnicu sa liječnicima volonterima iz Himalajske spasilačke organizacije.

Kasnije tog dana, helikopter je evakuirao i penjače iz logora 1, prvog logora iznad baznog logora, sa stotinu penjača koji se nisu mogli sigurno spustiti iz logora 1 i 2. Vođe ekspedicija odlučili su popraviti rutu preko ledenog slapa Khumbu kako bi se i tim putem penjači mogli vratiti u bazni logor na visini od 5380m.
Tog istog dana helikopter je spustio opremu u logor 1 kako bi šerpe i strani vodiči probali popraviti rutu. U isto vrijeme krenuo je i popravak rute iz baznog logora prema logoru 1. Taj je pokušaj bio neuspješan jer je lavina skinula većinu ljestvi i navodno ubila tri šerpe na Khumbu ledenom slapu.
27. travnja 60 ljudi je spašeno iz logora 1, a 170 iz logora 2.

Kako je to izgledalo možete pogledati na snimkama iz baznog logora.

Izvor: Wikipedija

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content