Naslovnica Novosti Na Velebitu će uskoro biti pušteno 20 jedinki divljeg goveda

Na Velebitu će uskoro biti pušteno 20 jedinki divljeg goveda

Željka
Tauros govedo
Foto: Wikimedia

Krdo od 20 goveda ( 2 bika i 18 krava- Taorus goveda ), pušteno je sa ciljem da se stvore plodni i prirodni travni pašnjaci i da se nastavi proces prirodnog genetskog usavršavanja (Tauros Programme’s genetic refinement proces)

Prema divljini Velebita

Ova su goveda prevezena iz Nizozemske ( Tauros organizacija “Stiching Tauros) i pridružit će se otprilike 120 jedinki goveda koja se već nalaze na ovom području. Prije nego što će biti puštena u divljinu Velebita, novopridošle životinje će se prvo oko 21 dan aklimatizirati u prirodnom ograđenom području.

Tauros goveda su goveda koja su specifično uzgojena da upotpune ekološku ulogu goveda tur (Bos Primigenius), drevna goveda koja su danas izumrla.

Ovo puštanje je dio vizije da se prirodnim procesima održi divljina i funkcionalnost Ličkih pašnjaka. “Ove životinje će pomoći vratiti hranidbeni lanac u normalu” kaže velebitski team leader Marija Krnjajić.

Bitna uloga

Kako su ljudi napuštali svoju zemlju, tako je pala i ispaša stoke koja je i s vremenom skoro nestala. Što znači da je takvo područje intenzivno prekriveno mladim divljim raslinjem, koje se polako pretvara u šume i nastaje tlo koje nema neke biorazličitosti. Tauros goveda će to uskoro moći promijeniti. Ona imaju mogućnost da sebe i svoja mlada goveda brane od vukova i medvjeda, i time mogu preobraziti krajolik i povećati plodnost zemlje i divlje prirode.

Stvaranje otvorenih divljih pašnjaka

Nadovezujući se na Tauros goveda, treba i spomenuti da su zadnjih nekoliko godina, na Ličke pašnjake pušteni i divlji konji. Danas tamo obitava hrdo od gotovo 100 divljih konja (Koniks i Bosanski planinski konj).

Ovo područje već pokazuje raznoliko prirodno bogatstvo i povlastice, dopuštajući da prirodni procesi životinja, obogaćuju ovo područje stvarajući prirodne travne pašnjake i krajolike.

Oprez kod susreta

Ukoliko tijekom svojih izleta naiđete na ova goveda, držite se na udaljenosti te pripazite na ljubimce ukoliko su s vama. Kao i sa svim životinjama u divljini potreban je maksimalan oprez.

A herd of 20 Tauros has just been welcomed on the Lika Plains by the Rewilding Velebit team in Croatia! 🐂The newly…

Gepostet von Rewilding Europe am Montag, 31. August 2020

Izvor: Rewilding Europe

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content