Naslovnica Svijet Prva žena koja je sama prošla Apalački planinarski put-Baka Gatewood

Prva žena koja je sama prošla Apalački planinarski put-Baka Gatewood

Gorštaci
Photo: Wikipedia-Grandma Gatewood

Emma Rowena Gatewood ili Baka Gatewood, kako su ju zvali, bila je prva žena koja je sama prošla cijeli Apalački planinarski put (Appalachian National Scenic Trail) dugačak 3500 km, i to u jednoj sezoni. Stazu je završila 1955.godine, kada je imala 67 godina.

Baku Gatewood inspirirao je jedan članak iz National Geographic-a o Apalačkom gorju iz 1950.godine. Taj članak je pobudio njezinu radoznalost o planinarenju.

Jednog dana rekla je svojoj odrasloj djeci da ide u šetnju, i tako je krenula na svoj put u običnim patikama, a sa sobom je ponjela samo deku, plastičnu pokrivku i kišnu kabanicu u ručno izrađenoj traper torbi.

Kada su se proširile vijesti o njezinom putu, postala je glavna vijest u novinama i sportskim novostima. Prije svoje smrti, prošla je i Oregon Trail od 2000 milja (3200 km).

Baka Gatewood umrla je 1973.godine, u dobi od 85 godina.

Izvor: https://www.greenbelly.co/pages/most-famous-hikers-of-all-time

Više o Baki Gatewood pročitajte na : https://en.wikipedia.org/wiki/Grandma_Gatewood

Apalački Planinarski put

Photo:Wikipedia- Apalačko gorje

Apalački planinarski put dugačak je 2200 milja (3500 km). Trajanje puta procjenjuje se na oko pola godine, od ranog proljeća -kasne jeseni.

Ideja za Apalački trail rodila se 1921.godine, a staza je završena 1937.godine. Radovi, poboljšanja i promjene na stazi traju još i danas.

Apalačko gorje se proteže duž istočne obale Sjeverne Amerike

Više o Apalačkom gorju pročitajte na : https://hr.wikipedia.org/wiki/Apala%C4%8Dko_gorje

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više