Naslovnica Hrvatska Na Poklonu otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka

Na Poklonu otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka

Gorštaci
Na Poklonu otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka

Riječ je o kapitalnom projektu vrijednom gotovo 26 milijuna kuna, čija je primarna namjena  podizanje svijesti posjetitelja o važnosti prirode i potrebe njezine aktivne zaštite

Poklon, 25. svibnja 2021. – U sklopu EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“ na Poklonu je svečano otvoren Centar za posjetitelje, novo glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima.

Primarna namjena Centra za posjetitelje Poklon je edukacijska i interpretacijska, kroz podizanje svijesti posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite pa je sam objekt projektiran kao višenamjenski. Tako su na oko 1.200 m² površine svoje mjesto našli interpretacijski, edukacijski, turistički i uredski sadržaji, i to: suvenirnica, prijemi hol, konferencijska dvorana, prostor za povremene izložbe, uredski prostori za rad Javne ustanove, caffe-bar te gospodarski sadržaji i garaže. Tu je i velika učionica podijeljena na četiri cjeline koje simboliziraju četiri godišnja doba, a koja je namijenjena provođenju edukacijskih programa s najmlađim posjetiteljima.

Središnje mjesto Centra svakako je stalna muzejska izložba u prizemlju koja, na moderan i interaktivan način, podučava posjetitelje o prirodnim i kulturnim vrijednostima prostora Parka i okolnog područja te potrebi njegove zaštite i očuvanja. Za muzejski postav bila je zadužena tvrtka Audio Video Consulting d.o.o. – AVC Zagreb s partnerima, dok je samu rekonstrukciju i izgradnju zgrade odradila tvrtka De Conte iz Labina. 

Zaštićena priroda, a posebno naših 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode, je jedan od najjačih hrvatskih brendova. Stoga je naša obveza čuvati ih, ali i ulagati u njihovu posjetiteljsku infrastrukturu, kako bismo s jedne strane doprinijeli atraktivnosti njihovih ponuda, ali s druge strane privukli baš one posjetitelje koji imaju interes za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Osim toga, želja nam je potaknuti intenzivnije uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova, a kako bi oni u potpunosti ispunili svoju funkciju generatora lokalnog razvoja. Tako smo samo kroz mjeru Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurali 380 milijuna kuna, a ukupna sredstva su i višestruko veća. Ovaj Centar za posjetitelje, ali i sve ostale aktivnosti provedene u sklopu projekta Učka 360° te u ostalim parkovima, dugoročno će osigurati očuvanje prirodnog bogatstva koje imamo, kvalitetnije upravljanje tim područjima, bolju organizaciju posjećivanja i smanjenje pritiska na prirodu u parkovima koje gosti najčešće posjećuju“, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić,

Otvorenje Centra za posjetitelje u parku prirode Učka, koji se prostire na području Istarske i Primorsko goranske županije, značajno je i za smanjenje sezonalnosti, odnosno produženje turističke sezone u ovom značajnom turističkom kraju. Tako će u buduće Centar biti polazišna točka za daljnje istraživanje prirode učkarskog kraja, u kojem će uživati brojni ljubitelji prirode.

Prilikom projektiranja i izgradnje Centra primijenjena su najsuvremenija tehnološka rješenja u pogledu energetske učinkovitosti. Osim što smo sanirali postojeći, ruševni objekt, vodili smo se smjernicama održivog razvoja i poslovanja, kroz korištenje prirodnih materijala poput kamena, stakla i drva. Osim toga, na krovu se nalazi fotonaponska električna centrala koja pogoni dizalice topline za podno grijanje i hlađenje, ugrađena je posebno izrađena toplinska izolacija, koristi se automatska led rasvjeta, a cijeli sustav ima mogućnost daljinskog upravljanja. Muzejski sadržaj još je kompleksniji i inovativniji. U muzeju tako imamo trenutno jedinstven izložak Planina, kinetički stol makete Učke sastavljene od oko 30.000 pinova koji istovremeno rade projekcije različitih pogleda, prostornih i vremenskih promjena na Učki, a naši posjetitelji mogu letjeti sa šišmišima, pobliže upoznati biljne i životinjske vrste koje obitavaju na području Parka ili jednostavno uživati u 360 pogledu s vrha Vojak. Otvorenjem ovog objekta Park prirode Učka prelazi na jednu sasvim novu, cjelogodišnju razinu rada i djelovanja, posebno u domeni interpretacije, edukacije i organizacije sustava posjećivanja informiranih i educiranih posjetitelja“, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka. 

Ukupna vrijednost investicije u Centar za posjetitelje bila je oko 26 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta „Učka 360˚“ je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.597.553,75 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz državnog proračuna i partneri u provedbi projekta.

Centar za posjetitelje na Poklonu svoja vrata za sve ljubitelje prirode otvara u srijedu, 26. svibnja 2021. u 09:00 sati. Radno vrijeme centra je od 09:00 do 17:00, a cijena ulaznice  50 kn uz popuste za djecu i umirovljenike.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više