Naslovnica Savjeti Kupujete planinarsku opremu i odjeću online? Pripazite na lažne web trgovine.

Kupujete planinarsku opremu i odjeću online? Pripazite na lažne web trgovine.

Gorštaci
Pripazite na lažne trgovine

Iako prijevare putem internet trgovina nisu novost, dobro je s vremena na vrijeme ponoviti kako se zaštiti i prepoznati lažne trgovine. Na ovakve prijevare nisu imuni niti poznati brendovi s planinarskom opremom, obućom i odjećom jer upravo su najčešće prijevare preko web trgovina koje koriste njihove slike proizvoda i logotipove.

U tim web trgovinama nalaze se slike originalnih proizvoda, ali proizvodi koji se nude imaju nevjerojatno niske cijene, što bi naravno trebao biti prvi znak za uzbunu.

Kako prepoznati lažnu trgovinu

  • na web stranici nema podataka o tvrtki ili su podaci lažni (upišite u google naziv tvrtke i probajte naći dodatne rezultate)
  • web trgovina ili tvrtka koja stoji iza web trgovine nema profile na društvenim mrežama (nigdje se ne spominju, nema recenzija i sl.)
  • web trgovina ima puno gramatičkih grešaka jer se stranice prevode preko alata kao što je Google Translate
  • lažne web trgovine privući će vas iznimno niskim cijenama. Ako su artikli u trgovini dvostruko jeftiniji od konkurencije, velika je vjerojatnost da je riječ o prijevari.

Kako to izgleda u stvarnosti

Za primjer ćemo uzeti La Sportiva brand. Na njihovim stranicama možete pronaći popis lažnih stranica koje su detektirali i ta lista nije mala (Popis možete vidjeti ovdje).

U trenutku pisanja ovog članka pronašli smo dvije dvije lažne La Sportiva stranice: lasportivaljubljana.com i lasportivahr.com.

Odmah na početku vidimo da su nazivi domena slični: ime brenda na prvom mjestu + grad ili država. Također ako se te poveznice otvore, vidimo da su stranice identične.

Što gledati slijedeće?

Na dnu stranice nalaze se razne informacije, a između ostalog i poveznica na stranicu “O nama”. Na toj ili sličnoj stranici trebali bi biti detaljni podaci o tvrtki: OIB (Porezni broj), adresa, telefon i ostali kontakt podaci.

Navedene stranice nemaju ništa od nabrojanog. Ima samo kratki tekst “O nama” te naslov About Us umjesto O nama. (Primjer slika ispod)

Ako pogledamo načine plaćanja, vidimo pravopisne greške, a nisu se niti potrudili promjeniti ime trgovine (ostalo je Mass)

Cijena je najveći alarm. Za primjer stavljamo Nepal Cube gojzerice koje na lažnoj stranici koštaju oko 900 kn, dok je cijena u Hrvatskoj oko 3 800 kn. Također nema cijena u eurima što je trenutno zakonska obaveza.

Sve gore navedeno trebalo bi biti dovoljno da odustanete od kupovine jer sasvim je sigurno da plaćeni proizvod neće biti isporučen. Ako još uvijek niste sigurni, informirajte se putem društvenih mreža i foruma. Postoji puno zajednica koje će vam brzo dati korisne informacije i tako će se mogućnost da budete prevareni svesti na minimum.

Izjava Hrvatske udruge banaka: PRIJEVARE PRILIKOM INTERNET KUPOVINE

Prevaranti će oglašavati proizvode/usluge koje ili ne postoje ili nisu njihove da bi ih prodavali. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali vam roba nikada neće stići. Prije nego li se odlučite na kupovinu putem interneta, istražite prodavatelje kako biste bili sigurni da su pouzdani i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije plaćanja. Koristite poznate (renomirane) servise za plaćanje poput PayPala i provjerite je li internet stranica putem koje kupujete sigurna i pouzdana prije nego ostavljate podatke sa svoje kartice, odnosno prije nego provedete plaćanje.

Zaštitite se prilikom kupovine na internetu

Koristite mobilni uređaj te stolno ili prijenosno računalo koje je zaštićeno najnovijim sigurnosnim softverom.
Provjerite prodavatelja prije nego otkrijete svoje kartične podatke putem interneta ili putem telefona. Provjerite uvjete poslovanja internetske trgovine. Pažljivo proučite uvjete plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.
Prijavite se za sigurnosne kôdove Verified by Visa ili MasterCard SecureCode.
Kartične podatke unosite samo na sigurnim stranicama – potražite \’https\’ na početku adrese internetske stranice te sličicu neotključanoga lokota pored trake za adresu (\’s\’ kao secure ili siguran, a ne s uobičajenim \’http\’).
Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima.
Uvijek se odjavite nakon obavljene kupovine te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content