Naslovnica Novosti Italija: Dvije planinarke umrle od pothlađivanja na Monte Rosa masivu

Italija: Dvije planinarke umrle od pothlađivanja na Monte Rosa masivu

Gorštaci

Troje planinara, dvije žene i muškarac, pozvali su pomoć zbog lošeg vremena koje ih je zateklo na Monte Rosa masivu. U prvom pozivu koji su uputili spasiocima rekli su da se nalaze kod Balmenhorna (Cristo delle vette) na visini od 4167 metara. Zbog iznimno loših vremenskih uvjeta potraga helikopterom nije bila moguća te su stoga spasioci krenuli u potragu kopnenim putem.

Potraga je obustavljena nakon nekoliko sati jer nisu pronašli nikoga na navedenom području (telefon nestalih osoba nije bio više dostupan).

Drugi poziv jednog od planinara razjasnio je da se u stvari nalaze tik ispod vrha Piramide Vincent, pa su spasioci ponovno krenuli i uspjeli ih naći kasno u noć na nadmorskoj visini od 4150 metara.

Unesrećeni su spušteni do planinarskog doma Mantova, ali su dvije žene usprkos reanimacije umrle zbog teške hipotermije. Muškarac, pothlađen i sa ozeblinama prevezen je helikopterom Air Zermatta koji je tijekom noći uspio doći do bolnice. Njegovo stanje nije zabrinjavajuće.

Kao podršku operacijama spašavanja tu su bili karabinjeri iz Gressoneya i žičare Monterosa Sky i Monterosa 2000 koje su se otvorile kako bi spasiocima omogućili čim brži pristup.

Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content