Naslovnica Hrvatska Završeno uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Završeno uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Gorštaci
Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Vrijedna ekipa HPD-a Kapela iz Zagreba je početkom rujna završila radove na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića, provedena je obnova ovog najvećeg skloništa u Hrvatskoj.

U nizu radnih akcija, sve su to izveli članovi HPD-a Kapela uz podršku članova više prijateljskih planinarskih društava. Pošto se sklonište nalazi u srcu Velike Kapele, poseban izazov predstavljao je transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa staroga skloništa.

S obzirom na lokaciju skloništa, pri obnovi skloništa posebna briga vodila se o zaštiti okoliša u strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene.
Sklonište može primiti na noćenje više od 20 osoba. Miroslav Hirtz, po kojemu je sklonište nazvano, bio je istaknuti planinar i odbornik HPD-a početkom 20. stoljeća.

Hrvatski planinarski savez podupro je obnovu skloništa putem sredstava iz Natječaja za obnovu, uređenje i izgradnju planinarskih objekata.

Što su planinarska skloništa?

Planinarska skloništa su manji, nezaključani, stalno otvoreni i neopskrbljeni objekti. S obzirom da su nezaključani, u njima se može boraviti bez najave, no treba uzeti u obzir mogućnost da u njima neće biti mjesta, zbog čega se preporuča sa sobom donijeti podložak i vreću za spavanje.

Planinarska etika nalaže da se u skloništima pri odlasku ostavi određena količina ogrjeva (ako u skloništu postoji peć na drva) te viškove hrane (npr. konzerve) koji bi trebali pomoći budućim posjetiteljima. Sklonište očistite, a smeće ponesite sa sobom.

Izvor i foto: Hrvatski planinarski savez

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više