Naslovnica Hrvatska Ferrata “Dinaridi – Ošljak”: Uspon na Dinaru na malo drugačiji način

Ferrata “Dinaridi – Ošljak”: Uspon na Dinaru na malo drugačiji način

D. P.

NAPOMENA: Ferrata “Dinaridi – Ošljak” je zatvorena

Za početak želimo zahvaliti planinarskoj udruzi “Dinaridi” i svima uključenima na realizaciji ovog iznimno zahtjevnog projekta – najduže, najljepše i najatraktivnije ferrate u Hrvatskoj, te što su nam dopustili uspon prije nego je sama ferrata službeno otvorena.

Ferrata “Dinaridi – Ošljak” nadmašila je sva naša očekivanja i oduševit će sve zaljubljenike u ferrate. U izgradnju same ferrate i skloništa utrošeno je iznimno puno slobodnog vremena velikog broja planinara i alpinista te značajna financijska sredstva te ukoliko želite podržati završetak ovog projekta možete to uplatom na žiro račun PU Dinaridi: HR5023600001101937997

Video uspona po ferrati “Dinaridi – Ošljak”

Prilikom snimanja ovog videa, namjera je bila da se svima koji se odluče na uspon ovom ferratom donekle prikaže težina, detalji i izazovi koji ih čekaju prilikom uspona.

Ferrata “Dinaridi-Ošljak” vrlo zahtjevna te je potrebna dobra fizička kondicija te snaga u rukama.

S obzirom da su ferata i sam uspon jako lijepo opisani na stranicama gorja.net i planinarenje.hr nećemo ulaziti u detalje nego samo nekoliko kratkih informacija sa našeg uspona.

Dionica “Ferrata 9 tornjeva”: Ulaz na ferratu – bivak Dinaridi (dužina 600 m, 350 m visinska razlika)

Na ishodište smo stigli u samu zoru. Auto smo parkirali na početku makadamskog puta i nakon kratke pripreme krenuli smo prema skloništu “Bili cvitak” do kojeg nam je trebalo oko 40 min. Bez stajanja produžujemo prema ulazu u ferratu. Pristupna staza je dobro vidljiva i nije problem doći do ulaza na ferratu. Kod ulaza stavljamo opremu i krećemo sa usponom. Već na samom početku dobiva se dojam da je napravljeno tako kako bi se napravila selekcija i manje spremnim planinarima dalo na znanja da ovo možda i nije za njih. Cijelim putem do bivka Dinaridi izmjenjuju se atraktivne vertikale, procjepi, police, prečnice te na samom početku aluminijske ljestve između dvije stijene. Težine su od B – D.

Bivak Dinaridi

Do bivka Dinaridi postoje četiri izlaza sa ferrate te se u bilo kojem trenutku možete spustiti nešto zahtjevnijom planinarskom stazom natrag na početnu točku. Dolaskom do bivka napravili smo pauzu, upisali se u knjigu koja se nalazi u bivku i uživali u pogledu. Tu se također nalazi i zadnji izlaz sa ferrate.

Dionica “Vjetar s Dinare”: Bivak Dinaridi – vrh Ošljak (dužina 1100 m, 380 m visinska razlika)

Ovaj dio opet počinje vertikalom sa laganim prevjesom. Ukoliko ste pomislili da ste dolaskom do bivka prošli najteže, moram vas razočarati. Druga dionica je po mojem mišljenju teža jer ste već umorniji ali je atraktivnija jer pucaju prelijepi vidici na sve strane. Ova dionica bi mogla biti i teža ljeti jer ta je strana cijeli dan izložena suncu pa bi ste trebali imati dovoljne količine vode. Za vlažnog vremena taj dio postaje poprilično sklizak, naime na dosta mjesta stajete na travu i zemlju pa treba biti izuzetno oprezan.

Meni osobno najljepši dio je stotinjak metara duga polica i prečenje iste. Taj dio je izložen i na nekim mjestima ima dosta uskih uporišta za nogu. Da ne bi bilo dosadno, nakon ove prečnice dolazi se do vertikale (D) za koju će vam trebati dosta snage u rukama kako bi se izvukli.

Na samom izlazu iz ferrate potrebno je izdvojiti vertikalu visoku oko četrdeset metara sa manjim prevjesom na kojoj ćete se također morati dosta poslužiti rukama za izvlačenje. Taj dio je kombinacija kamena i trave te se penjanje može malo zakomplicirati ako je mokro.

Nakon tog dijela izlazi se iz ferrate iznad planinarskog skloništa “Drago Grubać” i može se nastaviti prema vrhu do kojeg treba otprilike sat vremena.

Potrebno je naglasiti da na dionici postoje tri skloništa od kojih dva imaju bunare sa pitkom vodom.

Detaljnije informacije o ferrati

Saznajte više o samoj dionici na gorja.net i planinarenje.hr.
Planinarska udruga Dinaridi: Facebook / WEB

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content