Naslovnica Zanimljivosti Pakistanka Selena Khawaja priprema se postati najmlađa osoba koja se popela na vrh viši od 8 000 m

Pakistanka Selena Khawaja priprema se postati najmlađa osoba koja se popela na vrh viši od 8 000 m

Gorštaci
Selena Khawaya

Među onima koji će se ovog ljeta pokušati popeti na Broad Peak je i mlada pakistanka Selena Khawaja koja ima samo 12 godina.

Djevojčica, nadimka Gorska princeza Pakistana (Mountain Princess of Pakistan), već ima iskustvo na visinam zahvaljujući ocu koji ju je vodio sa sobom na uspone od njezine šeste godine. Do svoje desete godine, ispenjala je vrhove iznad 5 000 i 6 000 metara, a sa navršenih deset godina popela se na 7 027 metara visok Spantik.

Sada je želja popeti se iznad 8 000 metara usponom na Broad Peak, koji je sa svojih 8.047 dvanaesta planina po visini na Zemlji. San bio popeti se na Everest, ali su Nepal i Kina uveli dobne granice za izdavanje dozvola maloljetnicima (16 za južnu i 18 godina za sjevernu stranu).

Objavljuje Selena Khawaja – Mountain PrincessUtorak, 22. lipnja 2021.

Da je Selena uspjela doći do vrha, bila bi najmlađa osoba koja se popela na 8 000. Taj rekord pripada Jordanu Romeru i Malavathu Poorni koji su se 2010., odnosno 2014. popeli na Everest u dobi od 13 godina.

U njezinoj pratnji biti će naravno otac koji je sa njom u baznom kampu, spreman da je podrži i pomogne.

Foto: Facebook

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content