Naslovnica PlanineHrvatske planine Ferata Perunika – Podstrana

Ferata Perunika – Podstrana

Aleksandar

Otvorena 2018. godine, via ferata Perunika nudi u svojih 280 metara dužine niz izazova i spektakularnih pogleda prema Splitu i okolici. Sama ferata je klasificirana kao srednje teška i prvi dojmovi to potvrđuju. Nije preduga, ali zahtjeva nešto kondicije dok pojedini detalji traže od planinara sigurnu nogu na izloženoj stijeni. Stanje ferate je odlično, sajle napete i čvrsto usađene u stijenu, a gazišta stabilna. Ukupno savladavate 140 metara visine i za prelazak ferate treba nekih 45 minuta. Preporučamo da je posjetite rano ujutro kada se nalazi u sjeni te u svakom slučaju ponesite dovoljno vode. No krenimo redom.

Pristup ferati

Pristup ferati ide iz Podstrane, gdje skrenite lijevo na Put starog sela. Slijedi nekih 5 minuta vožnje uzbrdo po prilično strmoj jednosmjernoj ulici prije nego dolazite do parkinga (označen na karti). Auto možete ostaviti ovdje ili nastaviti još neko vrijeme po betoniranom putu gdje se uz sam put nalaz nekoliko proširenja pogodnih za mimoilaženje s vozilima. Moguće je i ovaj dio proći s autom te ga ostaviti više kod križanja s vatrogasnim putem no zbog uskog strmog puta i oštrih zavoja preporučam da ga ostavite na spomenutom parkingu. Uputite se pješice po betoniranom putu nakon nekih 300 metara gdje dolazite do križanja i skrenite lijevo na vatrogasni put koji se nalazi s lijeve strane kuće koja je tu sagrađena. Nastavite tim putem nekih 15 minuta laganog hoda do hrastove šume gdje možete odmoriti i uživati u ambijentu. Vidjet ćete putokaz s naznakom za penjalište i feratu. Nastavite puteljkom po kamenim terasama te pratite putokaz lijevo prema ferati. Staza uskoro vodi među stijene te nakon nekoliko stepenica do samog početka ferate. Staza zapravo ide dalje i to je put kojim se spuštate s vrha nakon uspješno osvojene ferate.

Ferata Perunika

Ferata je u početku lagana te smo brzo dobivali na visini. Pogledi prema obali uzimaju dah, a uskoro dolazimo i do nešto izloženijih dijelova. Svaki korak otvara neki novi izazov, ne pretežak, taman da osjetimo adrenalin. Police, vertikale, prebacivanje po gazištima. Puno toga je smješteno u tih 280 metara sajle. No možda najatraktivniji dio ferate su pogledi. Lokacija je gotovo savršena i teško je ne stati i odmoriti dok su vam otoci i more na dlanu. Plavetnilo mora, brodovi, vreva ljetne sezone, a mi u mirnom zagrljaju nepristupačne stijene. Zaista jedinstven osjećaj. Nakon uspona, s lijeve strane nalazi se lijepa crkvica Sveti Juraj, definitivno vrijedna posjete. Početak staze za spust je lijevo od izlaza iz ferate, prema crkvici, ispod oštrog zavoja ceste na koju ćete se spustiti direktno s ferate. Mi smo u prvom trenu malo lutali dok nismo krenuli markiranom stazom prema crkvi te s nje se odvojili lijevo prema stazi koja vodi do samog ulaza na feratu.

Ovom prilikom zahvaljujemo članovima Planinarskog društva Perun kao i zaposlenicima Agencije za pustolovni turizam Iris adventures što su svima nama omogućili ovo prekrasno iskustvo.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content