Naslovnica Novosti Nakon baznog kampa Everest, COVID-19 i u baznom logoru Dhaulagiri

Nakon baznog kampa Everest, COVID-19 i u baznom logoru Dhaulagiri

Gorštaci

Više od 10 stranaca i Šerpa prebačeno je zrakoplovom s planine Dhaulagiri u Kathmandu na liječenje nakon preliminarnih izvještaja o otkrivanju Covida-19 u baznom logoru.

Petorica alpinista, uključujući stranca, dovedena su jučer u Kathmandu, dok će još devet – četvorica stranaca i pet Šerpa – biti evakuirani danas nakon što su neki od njih bili pozitivni nakon antigenskog i RDT testiranja koje je provodio medicinski tim vojske Nepala smješten u baznom kampu, rekli su izvori.

Najmanje 33 strana penjača, zajedno s preko 100 pomoćnog osoblja, već su stigli do baznog kampa Dhaulagiri kako bi se pokušali popeti na planinu ove sezone. “Situacija je ovdje vrlo zastrašujuća”, rekao je penjač telefonom iz baznog kampa.

Helikopteri su u pripravnosti kako bi kada vrijeme dopusti evakuirali devet penjača. Svih 14 penjača odmah će krenuti na PCR testiranje u glavnom gradu.

Ranije ovog mjeseca je više od 10 penjača u baznom kampu Everest imalo pozitivne testove na zaraženost.

Preko 1500 ljudi, uključujući 408 penjača sa dozovolom, već je smješteno u baznom kampu Everest gdje se pripremaju za uspon na najviši svjetski vrh.

U međuvremenu, više od 100 penjača Šerpa nalazi se u baznom kampu Everest i pripremaju se za uspon na planinu Lhotse.

Bazni kamp Everest pretvoren je u izolacijsku zonu nakon što su se pojavili slučajevi Covida. Prelazak iz jednog kampa u drugi zabranjen je.

Liječnici “Everest ER” održali su jučer sastanak s čelnicima ekspedicija kako bi razgovarali o logistici za upravljanje respiratornim bolestima.

Ključne točke podijeljene na sastanku uključivale su poticanje svih na nošenje maski čak i unutar njihovih kampova, izbjegavanje kreatanja između kampova, slanje svih članova s respiratornim oboljenjima kod liječnika na daljnju procjenu te se raspravilo o tome kako pravilno izolirati i nadzirati bolesne osobe.

Neki će se timovi uskoro biti u potpunosti aklimatizirani i spremni za uspon, tako da održavanje optimalnog zdravlja za sada ostaje njihov ključni fokus.

Izvor: hehimalayantimes.com

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content