Naslovnica Novosti Zagađenje mikroplastikom pronađeno u blizini vrha Mount Everesta

Zagađenje mikroplastikom pronađeno u blizini vrha Mount Everesta

Gorštaci
Mount Everest

Zagađenje mikroplastikom otkriveno je u snijegu blizu vrha Mount Everesta, najviše svjetske planine. Otkrivanjem plastičnog otpada 2018. godine na najdubljoj točki Zemlje, Marijanskoj brazdi, postalo je jasno da je čovječanstvo zagadilo čitav planet.

Sitna plastična vlakna pronađena su na nekoliko stotina metara od vrha 8.850 metara visoke planine, na mjestu poznatom kao balkon. Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima snijega prikupljenim na 11 lokacija na Everestu, u rasponu od 5.300 metara do 8.440 metara visine.

Najveće koncentracije mikroplastike pronađene su oko baznog kampa, gdje penjači i planinari provode najviše vremena. Vlakna su najvjerojatnije dolazila iz odjeće, šatora i užadi koje su koristili planinari, rekli su znanstvenici. Druga nedavna otkrića mikroplastičnog onečišćenja u udaljenim dijelovima švicarskih Alpa i francuskih Pirineja ukazuju na to da čestice vjetar može nositi i puno dalje.

“Zaista me iznenadilo pronaći mikroplastiku u svakom pojedinom uzorku snijega koji sam analizirala”, rekla je Imogen Napper sa Sveučilišta Plymouth koja je vodila novo istraživanje.

“Mount Everest je mjesto koje sam uvijek smatrala udaljenim i netaknutim. Znati da zagađujemo u blizini vrha najviše planine, otvorilo nam je oči.”

“S tako sveprisutnom mikroplastikom u našem okruženju, vrijeme je da se usredotočimo na odgovarajuća rješenja za zaštitu okoliša”, rekla je.

“Moramo zaštititi i brinuti se za svoj planet.” Smanjenje, ponovna upotreba i recikliranje većih predmeta plastičnog otpada važno je, rekla je Napper, jer se oni mogu razgraditi u mikroplastiku kada se bace u okoliš. No, mnogo se mikroplastike odvaja od odjeće izrađene od sintetičkih tkanina, a rekla je kako je potrebno staviti fokus na bolje tkanine, kao i korištenje prirodnih vlakana poput pamuka kad je to moguće.

Milijuni tona plastike godišnje se izgube u okolišu. Mogu sadržavati otrovne aditive i nositi štetne mikrobe, a poznato je da ozljeđuju divlje životinje koje ih zamjenjuju za hranu.

Ljudi također konzumiraju mikroplastiku hranom i vodom te ih udišu, iako utjecaj na zdravlje još nije poznat. Dugo su postojale zabrinutosti zbog smeća na Everestu na koji se 2019. popelo najmanje 880 ljudi. No, nova studija prva je koja procjenjuje mikroplastično onečišćenje, koje je manje od 5 mm i premalo da bi se moglo pokupiti.

Studija objavljena u časopisu One Earth analizirala je uzorke prikupljene ekspedicijom National Geographic 2019. Znanstvenici su u uzorcima snijega pronašli prosječno 30 čestica mikroplastike po litri vode i 119 čestica po litri u najkontaminiranijem uzorku. Također su analizirali uzorke vode s osam mjesta, ali samo su tri imala mikroplastiku. Postoji mogućnost da potoci mogu isprati onečišćenje.

U svom prethodnom radu Napper je otkrila da svaki ciklus perilice može osloboditi 700.000 mikroskopskih plastičnih vlakana, a da su plastične vrećice za koje se tvrdi da su biorazgradive još uvijek netaknute nakon tri godine u prirodnom okolišu.

Izvor: theguardian.com
Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content