Naslovnica Hrvatska  20 godina od pronalaska jame Kita Gaćešina – prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac

 20 godina od pronalaska jame Kita Gaćešina – prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac

Gorštaci
Bivak 500m

Dana 23. lipnja 2024. godine obilježilo se točno 20 godina od otkrića jame Kita Gaćešina, prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac.

Ovaj sustav, nazvan po planinskom grebenu ispod kojeg se nalazi, dobio je novo ime nakon što je 2019. godine povezan sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka s jamom Oazom. Godinu dana kasnije, sustav je dodatno povezan s obližnjom jamom Muda Labudova.

S duljinom od 62.296 metara, dubinom od 830 metara i pet poznatih ulaza, Jamski sustav Crnopac najduži je u Hrvatskoj, kao i u Dinarskom kršu, te se svrstava među 60 najduljih sustava na svijetu i 25 u Europi.

Prvi ulaz otkriven slučajno

Prvi ulaz u sustav otkriven je slučajno kada je grupa šibenskih speleologa iz HPK Sv. Mihovil, zalutavši sa staze prema jami Munižabi, osjetila strujanje zraka koje ih je nakon nekoliko vrtača dovelo do ulaza.

U prve dvije godine istraživanja, špiljski kanali su ih vodili ispod drugog zagrebačkog speleološkog logora PD Željezničar na Jami Vjetrova, za čiju lokaciju nisu ni znali.

Šibenčanima su se postupno pridruživali članovi drugih speleoloških udruga, prvo iz Zagreba i Splita, a zatim i iz cijele Hrvatske, uz povremene goste iz inozemstva. U Jamskom sustavu Crnopac zabilježeno je do sada 260 istraživačkih akcija, koje su prosječno trajale od 2 do 4 dana, s gotovo 400 speleologa.

Jamski sustav Crnopac

U lipnju 2023. godine, 14 speleologa boravilo je 9 dana u najudaljenijem dijelu sustava, koji se nalazi južno i stotine metara ispod poznate staze Malog princa, a do kojeg se dolazi prolaskom više od 3 kilometra jamskih kanala sjeverne strane Crnopca.

Mnoga istraživanja provedena su i na terenu iznad i oko sustava, gdje je pronađeno stotine manjih špilja i jama. Među njima su višekilometarske jama Munižaba (9.911 m), Gornja Cerovačka špilja (4.035 m), Donja Cerovačka špilja (4.058 m), jama Duša (2.781 m) i Jama na Javoru (2.060 m), te desetine objekata sa zabilježenim zračnim strujanjima, što ukazuje na veliki speleološki potencijal masiva Crnopca.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) često koristi ovo područje za vježbe i unapređenje tehnika speleospašavanja, te je na tom području održano desetine lokalnih i međunarodnih vježbi.

Pročitajte više na Jamski sustav Crnopac
Izvor hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content