Naslovnica Izdvojeno VIDEO: Prva isporuka tereta dronom na Mount Everestu

VIDEO: Prva isporuka tereta dronom na Mount Everestu

Gorštaci

DJI, kineski proizvođač dronova, objavio je uspješan završetak prvih testova isporuke tereta dronom na Mont Everestu, najvišoj planini na svijetu. Ova inovacija označava značajan korak naprijed u sigurnost planinarenja na velikim visinama, hitnog spašavanja i operacija zaštite okoliša. Državni mediji izvijestili su o ovom postignuću koje može imati dalekosežne posljedice na logistiku i sigurnost na planini.

Pekinška agencija Xinhua News objavila je da je tijekom travanjskih testova korišten dron DJI “FlyCart 30”. Tijekom ovih testova, dron je prevezao tri boce kisika i 1,5 kilograma drugih zaliha iz baznog kampa na nadmorskoj visini od 5.364 metra do kampa 1 koji se nalazi na oko 6.000 metara nadmorske visine. Ovi testovi su pokazali da dron može efikasno prenijeti zalihe između kampova, što je ključno za planinare i spasilačke ekipe.

DJI navodi da njihov dron “FlyCart 30” može prenijeti 15 kilograma zaliha između kampova za 12 minuta, uključujući i povratno putovanje, danju ili noću. Tijekom testova, dron je letio na visini od 6.191,8 metara. Ova sposobnost omogućava dronu da stalno nosi teret od 15 kilograma na visini od 6.000 metara, što je izvanredan tehnološki napredak.

Ovakav razvoj ima potencijal značajno poboljšati sigurnost i učinkovitost ekspedicija na Mont Everestu. Dronovi bi mogli smanjiti potrebu za opasnim transportom tereta ljudskom snagom i omogućiti brzu dostavu hitnih potrepština, što je ključno u hitnim situacijama. Osim toga, mogućnost korištenja dronova za čišćenje planine od otpada može doprinijeti očuvanju okoliša ovog osjetljivog ekosustava.

Uvođenje dronova u planinarenje na velikim visinama predstavlja značajan korak naprijed u tehnologiji i logistici, omogućavajući sigurnije i učinkovitije ekspedicije na najvišoj planini na svijetu. Uspješan test DJI drona na Mont Everestu označava početak nove ere u kojoj će tehnologija igrati ključnu ulogu u istraživanju i očuvanju prirodnih ljepota našeg planeta.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content