Naslovnica Izdvojeno Zermatt: Normalizacija nakon poplava i odrona

Zermatt: Normalizacija nakon poplava i odrona

Gorštaci
Zermatt poplava

Tri osobe su nestale u subotu nakon što su snažne oluje i obilne kiše u jugoistočnoj Švicarskoj izazvale klizište, izvijestile su vlasti.

Jedna žena je izvučena živa nakon što je bila zatrpana u alpskoj dolini Misox u kantonu Graubünden. Operacija spašavanja za preostale tri osobe je u tijeku.

Popularno turističko odredište Zermatt u južnom kantonu Valais, ispod planine Matterhorn, ostalo je odjsečeno od ostatka svijeta. Obilne kiše i otapanje snijega uzrokovali su izlijevanje rijeke Matter Vispa, presjekavši pristup selu.

Dramatične snimke prikazuju inače malu rijeku koja teče kroz Zermatt kako se pretvara u blatnu bujicu, djelomično potapajući ulice u ovom popularnom skijalištu.

Željeznička linija Matterhorn-Gotthard zaustavila je promet bez dostupnih alternativnih prijevoza, objavila je željeznička tvrtka na društvenim mrežama u subotu ujutro.

Hitne službe u kantonu Valais bile su u stanju visoke pripravnosti zbog razine rijeke Rhone, koja je dosegla svoj vrhunac u subotu.

Vlasti su upozorile stanovnike da izbjegavaju donje dijelove svojih kuća, uključujući podrume, te da se drže podalje od nabujalih rijeka i da ne parkiraju na mostovima. Također su savjetovali ljudima da iz sigurnosnih razloga ne snimaju niti fotografiraju poplave.

Unatoč teškoj situaciji, stanje se polako normalizira. Veze s vanjskim svijetom postepeno se obnavljaju kako se voda povlači, a hitne službe ulažu velike napore kako bi osigurale sigurnost i normalizaciju života za sve pogođene.

Za najnovije vijesti o stanju u Zermattu posjetite:
Aktualna situacija Zermatt-Matterhorn.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content