Naslovnica Najave i obavijesti Zbog posljedica poplava posjet planinama ograničen je na određene dijelove Slovenije

Zbog posljedica poplava posjet planinama ograničen je na određene dijelove Slovenije

Gorštaci
Slovenija

Mnoga su mjesta u Sloveniji u proteklom razdoblju pogodila nevremena i velike poplave. Iako se situacija na ovim područjima smiruje, i dalje vrijede posebni uvjeti. Oluje, poplave i naknadni odroni za sobom su ostavili pustoš.

Povodom tih nesretnih događaja prenosimo dio objave Planinske zveze Slovenije.

Planinska zveza Slovenije, koja skrbi o mreži planinarskih staza u Sloveniji, prikuplja podatke o stanju staza i zatvara oštećene dionice. S tim u vezi, pozivamo sve planinare da ne idu na najkritičnija mjesta. Za svoj izlet odaberite odredišta u ostatku Slovenije i pritom ne zaboravite savjete za siguran posjet planinama.

Elementarne nepogode bile su i na području planinskog svijeta. U sanaciju oštećenih domova uključeni su rendžeri, vodiči i ostali članovi planinarskih društava koji održavaju planinarske staze na stradalim područjima. Zbog odrona, srušenih stabala, nanosa šljunka i drugog materijala udruge su zatvorile planinarske staze. Zatvorene staze upisuju se na web stranici Stanje planinarskih staza (link), u aplikaciji maPZS i u sažetku vijesti (link). Oštećeno područje je veliko i nastojimo dati prikaz trenutnog stanja.

Situacija je najkritičnija na području Gornje Savinjske doline, Koruška, gdje je većina planinarskih staza zatvorena. Zahvaćen je i dobar dio Škofjeloškog i Polhograjskog brda te Kamniško-bistriškog područja pa ne preporučamo obilazak navedenih područja.

Planinski domovi su u većem dijelu Slovenije normalno otvoreni i rade prema rasporedu objavljenom na web stranicama domova (link na web stranicu). Srećom, domovi nisu stradali u prošlim katastrofama. Ipak, u nesrećama su oštećene neke planinarske staze i pristup domovima. Planinarski domovi u Gornjoj Savinjskoj dolini, dijelu Koruške te nekoliko pojedinačnih domova na kritičnijim područjima (Kamniška koča na Kamniškom sedlu, Dom u Kamniškoj Bistrici) trenutno su zatvoreni do daljnjega ili uspostave normalnih uvjeta.
Nadolazeći dani bit će sunčaniji i pozivaju na posjet planinama i brdima. Ako idemo u brda, idemo u dijelove Slovenije gdje je trenutno pogodno za planinarenje.

Kako se idućih dana uputiti u brda ili planine?

  • Prije svega, iz područja interesa izbrisati područja na kojima barem neko vrijeme neće biti povoljni uvjeti za planinarenje (Gornja Savinjska dolina, Koruška, dijelovi Škofjeloškog i Polhograjskog gorja te Kamniško-bistriško područje),
  • provjerite prohodnost prijevoznih pravaca na web stranici promet.si,
  • birajte lagane i poznate rute kojima koračate s velikim povjerenjem u svoju fizičku i psihičku spremnost. Trebate znati da su gorski spašavatelji te policijski i vojni helikopteri u trenutnoj situaciji pod velikim pritiskom i potrebni su drugdje,
  • provjerite otvorenost planinarskih staza i otvorenost planinarskih domova,
  • pridržavate se savjeta za siguran odlazak u planine (prikladna oprema, fizička i psihička pripremljenost, oprez, poštivanje prirode, informiranje drugih i držanje označenih staza).

Ukoliko na putu primijetite oštečenja koje ugrožavaju sigurnost planinara, javite nam se putem aplikacije maPZS ili nam pišite na poskodbe.poti@pzs.si.

Cijelu objavu možete pročitati na: pzs.si

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content