Naslovnica Novosti Otapanje ledenjaka otkrilo tijelo planinara nestalog 1986. godine

Otapanje ledenjaka otkrilo tijelo planinara nestalog 1986. godine

Gorštaci
Otapanje ledenjaka otkrilo tijelo planinara nestalog 1986. godine

Ostaci njemačkog planinara koji je nestao dok je prelazio ledenjak u blizini planine Matterhorn prije gotovo 40 godina otkriveni su u ledu koji se topi.

Dva alpinista pronašla su ostatke 12. srpnja dok su planinarili uz ledenjak Theodul u Zermattu, Valais, u južnoj Švicarskoj, priopćila je policija u četvrtak.

Otapanje ledenjaka otkrilo je čizmu, derezu i druge ostatke za koje je kasnije potvrđeno da pripadaju njemačkom planinaru.

Policija iz kantona Valais rekla je u priopćenju: “DNK analiza omogućila je identifikaciju alpinista koji je nestao od 1986.”

“U rujnu 1986. njemački penjač, koji je tada imao 38 godina, prijavljen je kao nestali nakon što se nije vratio s planinarenja.”

Policija nije dala dodatne informacije o identitetu penjača niti okolnostima njegove smrti. Objavili su sliku mjesta otkrića na kojoj se vidi jedna planinarska čizma s crvenim vezicama koje vire iz snijega.

Forenzička analiza obavljena je na ostacima u bolnici Valais u gradu Sionu, a stručnjaci su ih povezali s nestankom penjača 1986. godine, rekla je policija.

U prošlom stoljeću u Alpama je, prema nekim procjenama, nestalo najmanje 300 ljudi. Tijela nekih od njih otkrivena su zbog topljenja ledenjaka.

Prije devet godina u talijanskim Alpama u blizini malog skijališta Peio pronađeni su posmrtni ostaci dvojice austrijskih vojnika koji su poginuli tijekom Prvog svjetskog rata.

Prošle su godine stručnjaci zabilježili najgoru stopu otapanja na švicarskim ledenjacima od početka mjerenja prije više od jednog stoljeća. Ledenjaci su izgubili 6% svog preostalog volumena, što je gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003.

Prema studiji objavljenoj 2022. godine, švicarski ledenjaci izgubili su polovicu svog volumena između 1931. i 2016., a daljnjih 12% između 2016. i 2021. godine.

Foto: Police cantonale valaisanne

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content