Naslovnica Novosti Očišćena Gizmotova špilja u Konavlima

Očišćena Gizmotova špilja u Konavlima

Gorštaci
Očišćena Gizmotova špilja u Konavlima

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica su u subotu 3. listopada očistili Gizmotovu špilju u selu Popovići, točnije na predjelu zaseoka Rudine. Speleološki objekt se pruža ispod trase bivše željezničke pruge čija dužina iznosi 115, te dubina 43 metra. 

Ulazni dio objekta i prva vertikala u objektu su uvelike bili zagađeni otpadom vrste: plastični kućanski predmeti, posuđe, staklene boce, higijenske potrepštine, bijela tehnika, tkanina, strvine i slično. 

Planinari i speleolozi su neumorno izvlačili otpad iz špilje koristeći zahtjevne metode uz pomoć speleoloških sprava i konopa. Izvađeno je ukupno 7 kubičnih metara otpada koji se godinama potpuno nelegalno deponirao u špilji.

Članovi društva i volonteri ovim putem apeliraju na prestanak zagađenja konavoskog podzemlja, posebice pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima koji mogu biti pogubni u daljnim speleološkim istraživanjima.

Čišćenje špilje provedeno je u sklopu „Javnog poziva za donacije udrugama u području prikupljanja otpada iz krškog podzemlja“, a kojeg provodi Zagrebački speleološki savez kroz projekt Čisto podzemlje. Projekt financira trgovački lanac Lidl Hrvatska pod zajedničkim sloganom ”Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”.

Za provedenu akciju čišćenja HPD Sniježnica primilo je donaciju u iznosu od 13.500 kuna! HPD Sniježnica se zahvaljuje svim sudionicima u čišćenju, Općini Konavle na izvrsnoj suradnji, Čistoći i zelenilu Konavala na košenju pristupnog puta, dopremi kontejnera i saniranju izvađenog otpada, te stanici Hrvatske gorske službe.

Autor: Ruđer Novak
Izvor:
Čisto podzemlje
HPD Snijeznica: Web, Facebook

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više